Home

Nieuws

SGP: IJzer dat fosfaat bindt moet terugkomen in normen

Er moet rekening gehouden worden met recent onderzoek naar de binding van fosfaat door ijzerhoudende kwel.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zouden in modelberekeningen rekening moeten houden met recent onderzoek naar de binding van fosfaat door ijzerhoudende kwel. Dat stelt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in Kamervragen aan de bewindslieden.

Fosfaten binden in oppervlaktewater

Dijkgraaf veronderstelt dat fosfaat uit landbouw of landbouwgronden minder effect heeft op het ecosysteem in het oppervlaktewater, als er sprake is van ijzerhoudende kwel. Hij baseert zijn veronderstelling op een promotieonderzoek van Bas van der Grift, die vaststelde dat ijzer uit grondwater fosfaten bindt in oppervlaktewater.

Of registreer je om te kunnen reageren.