Home

Nieuws 21 reacties

PvdA steunt voorstel voor plan van aanpak krimp veehouderij

De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat het huidige kabinet nog moet beginnen met een plan van aanpak om de veestapel aanzienlijk te verkleinen. De PvdA valt daarmee, net als de SP, de PvdD bij.

De PvdA steunde, net als de SP, een motie van Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren (PvdD). Andere partijen steunden de motie niet. Van Raan baseert zijn motie op adviezen van verschillende adviesorganen die pleiten voor een kleinere veestapel.

Van Raan baseert zijn motie op adviezen van verschillende adviesorganen die pleiten voor een kleinere veestapel.

Dijsselbloem ontraadde motie over kleinere veestapel

Van Raan diende de motie in bij het debat over de verantwoordingsstukken. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ontraadde de motie. Het gericht verkleinen van de veestapel is niet de insteek van dit kabinet, zei hij. “Wij richten ons op een gezonde sector, een gezond milieu en het veiligstellen van de volksgezondheid. Dat leidt soms tot beperking van de veestapel, zoals we nu uit het oogpunt van milieu zien bij het terugbrengen van de melkveestapel. Eerder is met de varkensstapel hetzelfde gebeurd. Wij formuleren geen doelstelling dat er x miljoen varkens in Nederland moeten zijn en niet meer dan dat. Of een nieuw kabinet dat doet, ligt aan de vraag of de Partij van de Dieren onderdeel daarvan gaat uitmaken”, aldus Dijsselbloem tijdens het debat. Zijn partijgenoten in de Tweede Kamer steunden de motie echter wel.

Opvallend genoeg verleende GroenLinks overigens geen steun aan de motie.

Dijsselbloem ontraadde de motie, maar zijn partijgenoten in de Tweede Kamer steunden de motie over verkleining van de veestapel wel.

Laatste reacties

 • JKr

  Waar blijft Calon, laat hem eerst maar eens orde op zaken stellen binnen zijn eigen partij. Dijselbloem begrijpt tenminste wat het agrarisch gebeuren ons land aan welvaart oplevert (al is het voor de producent wel wat minder). Het is van de zotte hoe sommige politici over economie denken, geld groeit aan bomen en melk komt uit de fabriek is hun gedachte. Het rare is dat je totaal geen opleiding nodig hebt om als politici bezig te zijn. En zulk soort mensen moeten dan een land besturen, hoe gek wil je het hebben. Kan daar geen norm aan gesteld worden dat je tenminste de lagere school afgemaakt moet hebben, nu zijn er figuren die hebben alleen de kleuterschool afgemaakt.

 • vragenantwoord

  het wordt tijd dat lto een goede directeur communicatie inhuurt die op een goede en boeiende manier een tv programma of serie maakt ( als je het gratis aanbied bij de media zenden ze het graag uit ! ) waar in begrijpelijke taal aan de burger wordt uitgelegd dat veel bezwaren die men tegen de landbouw heeft niet waar zijn en ontkracht worden . want als men dat niet doet worden we straks met zijn alle gedwongen om te stoppen met ons bedrijf om oneigenlijke redenen. publieke opinie is tegenwoordig zo belangrijk !!

 • Zuperboer

  @JKr In het verleden waren er in een van onze buurlanden 'politici' die andere capaciteiten hadden dan de lagere school en die daar heel veel succes mee hebben gehad. Ook de heer T. leider der Amerikanen beschikt over kwaliteiten die je je niet binnen ons schoolsysteem eigen maakt. Er is maar een ding van belang of eigenlijk 2. De eerste is in jezelf geloven en dat verkondigen aan wie het maar wil horen. De tweede is nooit en te nimmer luisteren naar anderen ook al is hun commentaar inhoudelijk juist. Succes verzekerd.

 • Maas1

  Het is hoog tijd dat volksvertegenwoordigers een bepaalde mate van inzichtelijke intelegentie niveau kunnen overdragen,wat Den Haag laat zien is een activist met de intelegentie van een veredelde kleuterklas,schandalig.

 • koos0911

  Triest dat onze tak om zeep word geholpen door politici die nog toeten of blazen weten, 25% meer hongersnood in de wereld, en wij moeten krimpen ?

 • hoving1

  Laat je niet in de hoek zetten als een klein kind.
  Wees het met elkaar eens en maak je sterk met onderbouwde feiten.

 • DJ-D

  Ach ja hebben maar paar zetels. Willen weer groeien en zijn intern heel verdeeld en hebben geen echte grondbeginselen meer. Een mening over de landbouw durven ze wel te geven want gemiddelde Nederlander zal het worst wezen. En stoten alleen maar paar boeren voor het hoofd.

 • oorspronkelijk

  schrijf ook eens positief nu over bijvoorbeeld groen links
  je mening geven is niet iemand afkraken
  maar inhoudelijk onderbouwen of in ieder geval niet op de persoon maar op de materie
  als alleen het doel is groter te groeien helaas ook de rest van de economie
  wordt afgerekend op milieu doelen
  zeker nu CDA/VVD 33% maar van de stemmen heeft

 • Genie

  Krimpen, oke maar dan in heel Europa of nee de hele wereld. Dat helpt tenminste,(ook voor de prijzen). Maar niet tegen de honger in de wereld. Kortom de wereld is groter dan het binnenhof.

 • gradje1966@

  Wanneer praten we over 20% minder vliegverkeer en autoverkeer .
  Verplicht naar het werk met de fiets heel gezond .
  Bespaard veel fijn stof en co2 uitstoot

 • DJ-D

  @oor als de milieudoelen heel eenzijdig worden belicht en onderzocht worden en geanalyseerd door het PBL door o.a. anti veehouderij man Hans van Grinsven. Moet je dan naief zijn of juist waakzaam?

 • bluemink

  Deze klote partijen willen ook in de tweede kamer zal een mooi zootje worden

 • schooteind1

  Zijn van die extreme standpunten; ach ja dat heb je met splinterpartijen...

 • haj146

  Veehouderij wou ook graag een kleinere PvdA, das aardig gelukt 😃😃👍🏻

 • krulsaart

  Ik denk dat ze bij de PvdA bang zijn dat ze over 4 jaar anders kleiner zijn dan de PvdA!

 • Noordam2

  oorspronkelijk, we kijken positief naar Groen Links. die willen vrijwel iedere vluchteling binnenlaten, een huis geven met een uitkering. We kunnen allemaal rekenen en dan blijkt dat een bijstand uitkering met alle extra's veel meer oplevert dan simpel werk. dus alle vluchtelingen in de bijstand. Duurzame energie , veel natuur, allemaal prima, maar dat geld moet wel opgebracht worden, door werkenden!! Rekent u eens voor?

 • alco1

  En Noordam!
  Ze komen ook op voor het milieu.
  Echter door de boer de schuld te geven voor alles.
  Maar voor een vliegtuig te gaan liggen. Ho maar.
  En die "oor" ziet wel de vervoers bewegingen van de landbouw. maar sluit zijn ogen voor al het andere, vooral de luxe.

 • Herman Gallé

  De veestapel moet wereldwijd met 70% worden verminderd, willen we nog iets van het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, schoon drinkwater etc. kunnen redden. Er zal zeer drastisch ingegrepen moeten worden en dat zal grote gevolgen hebben voor iedereen. Maar een overgang naar een veel meer plantaardig dieet is beter voor mens, dier, milieu, natuur en dus de planeet. 't Zal even wennen zijn, maar ach, ook zonder vlees en zuivel kun je uitstekend en lekker eten.

 • veldzicht

  Nou Herman jij hebt ook de klok horen luiden en teveel naar al die milieu activisten geluisterd,volgens mij kan je al dat 'afval' zo als bierbostel,bietenpulp soyaschroot,maisgluten,aardappelmoes etc. etc. etc. beter eerst aan het vee voeren om er waardevolle producten van te maken als vlees, zuivel en je leest het goed kostbare mest (ten onrechte in het verdomhoekje gezet er is in NL. eerder te weinig mest dan teveel))anders moet dat veevoer gelijk in de verbrandingsoven.

 • kleine boer

  Herman moet even dat stukje lezen over fosfaat en slootwater ....

 • NoordHollander

  typerend voor de pvda ze denken wellicht dat net als hun partij ook de boeren moeten krimpen het siert dijsselbloem het er niet mee eens te zijn............

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.