Home

Nieuws

Petitie tegen verre veetransporten

Ruim 1 miljoen mensen hebben een de #stopTheTrucks-petitie voor een Europees verbod op verre veetransporten ondertekend.

In Nederland zetten 47.225 personen hun handtekening. De petitie roept op tot het instellen van een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten over weg en water en betere bescherming van Europese dieren buiten de EU.

De handtekeningen worden op een nader te bepalen moment aangeboden aan de Europese Commissie. De 28 lidstaten van de EU zijn verdeeld over strengere wetgeving. Nederland behoort tot de voorstanders. De commissie verklaarde vorig jaar dat een kortere transportduur geen garantie is voor beter dierenwelzijn; veel hangt af van bijvoorbeeld het type truck en stopmomenten. Een belangrijk probleem is handhaving; een competentie van de lidstaten zelf.

Initiatief van Eurogroup for Animals

De petitie is een initiatief van Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 internationale dierenbeschermingsorganisaties. Vanuit Nederland deden onder meer de Dierenbescherming en Compassion in World Farming (CIWF) mee. Petitieondertekenaars zijn volgens CIWF-directeur Geert Laugs ‘ontdubbeld’ door te controleren op naam, woonplaats en e-mail. Het bestaan van de opgegeven personen is niet geverifieerd.

Undercoveronderzoek

De campagneleiders verwijzen voor hun kritiek op verre veetransporten naar recent undercoveronderzoek waaruit zou blijken dat extreem dierenleed is toegebracht aan runderen die onder meer vanuit België, Frankrijk en Ierland naar Turkije, Israël en Libanon worden gebracht. Op de beelden, gepubliceerd op de website, is te zien hoe stieren na aankomst aan één poot zijn opgehangen om vervolgens zonder verdoving te worden geslacht.

Andere misstanden die werden vastgelegd, zijn het routinematig gebruik van elektrische prikstokken en de aankomst na een twaalfdaagse reis in Turkije van ogenschijnlijk uitgeputte en met uitwerpselen besmeurde Ierse koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.