Home

Nieuws

Ontwikkeling nieuwe middelen prioriteit in EU

Onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen is van zo’n groot belang voor de Europese Unie, dat niet zal worden toegelaten dat researchafdelingen Europa verlaten door fusies.

Dat zegt Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging. Vestager debatteerde dinsdag zij aan zij met landbouwcommissaris Phil Hogan met het Europees Parlement.

Vestager zegt dat het in het belang van de boeren is dat de ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen doorgaat. Maar ook de consument en het milieu hebben daar belang bij, aldus Vestager.

‘Boeren moeten keuze houden’

De mededingingscommissaris maakte duidelijk dat de Europese Commissie bij de beoordeling van fusies van producenten van gewasbeschermingsmiddelen (ChemChina en Syngenta; Monsanto en Bayer; Dow en Dupont) de positie van de boer als afnemer van die bedrijven in ogenschouw neemt. Boeren moeten een keuze houden, vindt Vestager.

Hogan en Vestager maakten niet duidelijk hoe zij de positie van de boer in de voedselketen wettelijk willen borgen. Hogan maakte duidelijk dat hij niet alle heil verwacht van wettelijke regelingen. Er moet ruimte zijn voor vrijwillige initiatieven, aldus Hogan. Maandag drongen Oost-Europese landbouwministers aan op Europese wetgeving om de positie van de primaire producent in de keten te beschermen.

‘EU heeft plicht in te grijpen’

Hogan zegt dat de Europese Unie de plicht heeft in te grijpen, als de markt niet goed werkt. Daar is volgens hem het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor. Hij denkt dat hij in de eerste helft van volgend jaar met voorstellen kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.