Home

Nieuws 26 reacties

Nieuw massa-kortgeding fosfaatreductieplan

Er komt een nieuw massa-kortgeding over het fosfaatreductieplan. Honderd boeren uit het hele land stappen naar de Haagse rechtbank met de eis het plan ook voor hen buiten werking te stellen.

Ze vinden zichzelf kansrijk omdat de rechtbank op 4 mei voor 51 andere boeren daar al toe besloot.
Dat zegt Joost de Rooij van Linssen Advocaten in Tilburg. Er is al overleg met de landsadvocaat geweest en een brief naar de rechtbank gestuurd, meldt hij. Vrijdag 2 juni wil hij overleggen over een datum met de rechtbank. Hij verwacht dat de zitting binnen vier weken zal plaatsvinden.
De betrokken boeren zijn volgens De Rooij praktisch allemaal uitbreiders die fors geïnvesteerd hebben maar op 2 juli 2015 de stal nog niet vol hadden. Zij moeten nu vee afvoeren. Bij Linssen zijn er 35 tot 40 boeren die de stap naar de rechter willen zetten, bij collega-kantoren Hekkelman (Nijmegen) en Benthem-Gratama (Zwolle) ook nog eens elk 30.

Nog geen reactie ministerie op brief boeren

De advocaten hebben namens elke betrokken veehouder een brief naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd met het verzoek de regeling buiten werking te stellen, op grond van de uitspraak van 4 mei. Maar daar is volgens De Rooij niet op gereageerd. “Nog geen ontvangstbevestiging.” Daarom zien ze zich genoodzaakt tot deze stap. De advocaat wijst erop dat het rechterlijke apparaat waarschijnlijk niet berekend is op weer een massa-kortgeding. “Bij ons alleen al zijn er drie tot vier man mee bezig. De rechter is alleen met zijn griffier, en ook de landsadvocaat en RVO.nl zullen niet op al dat werk zitten te wachten.” Volgens De Rooij zijn er in totaal 400 tot 500 boeren die in deze situatie zitten en zouden willen procederen. “Dagelijks komen er nog aanvragen binnen”, zegt De Rooij.

Ministerie wacht af

Het ministerie van Economische Zaken is tegen de uitspraak van 4 mei in hoger beroep gegaan. In afwachting van die uitspraak doet het geen toezeggingen aan andere boeren. Het ministerie kon donderdag 1 juni nog geen inhoudelijke reactie geven. “We wachten het af”, verklaart de woordvoerder. Over de onbeantwoorde post zegt ze dat alle brieven die het ministerie hierover krijgt, in behandeling worden genomen.

Laatste reacties

 • parnas

  Begrijp dat advocaten hier mooi werk inzien. Hoe denken die boeren over de collega boeren die niet aan dit probleem hebben meegewerkt en die als zij gelijk krijgen de collega boeren weer met een korting opzadelen. De nood is schijnbaar zo hoog dat men daar in het geheel niet aan denkt. Misschien moeten al die collega en dat zijn er zeer veel ook maar eens naar de rechter stappen en zeggen dat het een ondernemersrisico is wat zij hebben genomen en dat zij niet meer van plan zijn om nog meer voor hun te korten.
  Onder deze groep zitten ook nog velen die de stal nu niet meer vol hebben door dit hele circus.

 • frl

  Ik heb zelf ook nieuwe stal gebouwd in 2015 (mei begonnen) ook 25% onder stalcapaciteit, baal ook want ik heb de grond wel.(maar ja verlies van derogatie is ook niet alles)
  Die nu naar de rechter gaan moeten bij verlies derogatie ook niet piepen.

 • alco1

  @Parnas. De schuldige moet op de blaren zitten en dat is de overheid.
  Zij hebben een plafond afgesproken en niet tijdig (toen er nog melkquotum was), daarop ingespeeld.
  Hun gebreke afschuiven via derogatie intrekking is een gedrocht.
  Laat hun boete betalen of rechten bij de andere sectoren weg te kopen.
  Er zijn varkens houders genoeg die hierop willen inschrijven.

  Laten we wel zijn. De melkveehouderij is eigenlijk de sector met de hoogste gun factor bij de burger.
  Maar wat zien. Uitbreidingen in veel andere sectoren die toch ook fosfaat produceren!

 • parnas

  Alco. Weet niet of de gunfactor nog wel zo groot is. Dat er andere sectoren zijn is nu maar raak uitbreiden moet gewoon niet mogen en kunnen. En dan heb ik het nog niet genoemd de industrie verkeer en luchtvaart. Die worden niet beteugeld omdat dat de grote mensenmassa gaat raken. Heb gewoon het idee dat het meer om de ruimtes gaat die nu in het bezit van de veehouders zijn en die zij nodig hèben om te kunnen uitbreiden. Als het echt de mest is zouden de andere takken (geiten kalveren e.d) toch ook moeten krimpen?

 • brutus71

  Ik heb gister nog een tweet gestuurd naar 1 van die bureaus, ze zoeken nog meer deelnemers voor dit proces.
  Ik heb getweet, dat ik niet gegroeid was en toch 4% gekort wordt en wat ze voor mij kunnen doen, ik heb nog steeds geen antwoord, ik moet zeker eerst geld storten.

 • Wesseling76

  @parnas de boeren die gebouwd hebben hebben toch via de wet gehandeld. Als niet uitbreider zou ik ook naar de rechter gaan als je gekort word. maar schuif het verhaal niet op collega's die niks fout hebben gedaan. of je moert die lto bestuurders die gehandeld hebben met voorkennis aan willen pakken. Maar in mijn ogen is er maar een schuldige en dat is de overheid. En van Dam doet maar. Vraag me af of er bekend is hoeveel boeren er zelf moord hebben gepleegd door deze dwaze regelgeving. En of van Dam daar dan voor veroordeeld kan worden.

 • Zuperboer

  Is 't jarenlang investeren in quota en Superheffing ook een reden om naar de rechter te stappen? Ook deze investeringen en de dientengevolge ontstane groei worden nu teniet gedaan door kortingen(onrechtmatige ontneming). Of is dit niet sexy genoeg en kickt men meer op verdubbelaars en spiegelaars die drie keer daags door Polen hun koeien laten melken en waarvoor de modale boer met weidegang en inflatiegecorreleerde jaarlijkse groei nu onder zijn optimale omvang mag gaan krimpen. # USSR

 • leo,s vriend

  Wesseling, of je moert die lto bestuurders die gehandeld hebben met voorkennis aan willen pakken.
  Wil je eens met feiten komen? of is dit puur laster?

 • gradje1966@

  Die boeren die naar de rechter gaan zijn grote egoïstische ****** ze menen maar dat ze over de rug van de gewone boer die niet gek heeft gedaan te kunnen groeien . Ik hoop dat ze het verliezen en dat de gene die niet gegroeid is niet extra in hoeft te leveren . Als ze het niet redden hebben ze iets niet goed gedaan en dan hebben ze vette peg ik vind als je ondernemer bent je eigen boontjes moet doppen en niet over andermans rug

  "Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder. Reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. (Zie <>.)"

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • siebes

  laat de rechter daar maar over oordelen Gradje.
  Erg ongenuanceerd. Stel je voor dat jij een stukje aan je stal hebt gebouwd en dat ook niet vol mag zetten, denk je dan nog net zo?
  Verder hebben die boeren waarschijnlijk niets gedaan wat niet mocht. En misschien hebben ze wel meer dan voldoende mestafzet.

 • deB.

  Hoop dat al die ********* in hoger beroep het deksel op de neus krijgen!!

  Normale gezinsbedrijven krijgen de rotzooi van die **********!

  Ze zijn uit op de rechten van een ander!

  Siebes! sinds 2013 wist een ieder dat je niet ongebreideld kon uitbreiden! Toen hadden ze verantwoordelijkheid moeten nemen ipv snel een gat graven waar ze never meer uit komen...de tobbers

  "Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder. Reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. (Zie <>.)"

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • melkveehouderijritsema1

  gradje1966@ en deB. Trieste boertjes zijn jullie

 • richard3

  Iedereen die meedoet aan de rechtszaak moet ook voorstander zijn van het einde van de derogatie, anders is het meten met 2 maten. Degene die niet meedoen aan de derogatie voldoen al aan de Europese regels en zouden dus vrijgesteld moeten worden van het hele reductieplan. Voor hen snap ik de stap naar de rechter wel.

 • Mfb

  Degenen die naar de rechter gestapt zijn of nog gaan per direct de derogatie ontnemen. Dan weten ze wat ze gaan krijgen.
  Deze mensen zijn de veroorzakers van de snelle overschrijding van het fosfaatplafond en nu proberen ze via de rechter ook nog eens de korting bij de niet veroorzakers neer te leggen.
  Dat ze zich aan de wet hebben gehouden dat klopt, maar dat ze een risico namen wisten ze ook omdat ze ook wel wisten dat er een fosfaatplafond was. Doordat er veel dit risico hebben genomen krijgen ze nu het deksel op de neus... Tenminste ik hoop van harte dat ze dit gaan krijgen....

 • alco1

  Gradje en deB.
  Jullie hebben niet door dat juist de boeren die nu naar de rechter stappen juist niet het probleem veroorzaakt hebben.
  De veroorzakers zijn de boeren die net voor de tweede juli fors uitgebreid hebben en nu in hun vuistje lachen omdat ze ook nog fors met rechten "beloont" worden.
  Maar snel gezegd: Ook zij hebben niets illegaals gedaan.
  Datzelfde geld ook voor Mfb

 • deB.


  Ritsemaatje! Wat ze doen interesseert me helemaal niets!!
  Al groeien ze, al verzuipen ze in d'r fosfaat troep.... 1 ding... ze moeten van mijn koeien afblijven die ik al jaren op eigen grond heb en kan plaatsen... en dat gaat straks gebeuren als ze gelijk krijgen.
  Van mij hoeven ze ook niet te krimpen, maar ze moeten gewoon d'r eigen zak ophouden. PUNT

 • brutus71

  @deB helemaal mee eens, maar ja de geschiedenis leert ons dat de lasten door de grote middenmoot, niet groeiers , gedragen moet gaan worden, de overheid wast haar handen in onschuld, Pilatus was hier ook al goed in, ook een overheids dienaar, van Dam is geen haar beter.

 • boelenham

  Brutus snapt um,.....

 • deB.


  Btw ritsemaatje! laat mij dan maar heel lekker zielig doen volgens jou!

  Wil voor geen goud ruilen met die cowboy's. Ze verzuipen in werk, ellende en sores!
  Tijd voor een normaal leven naast die honderden koeien...hou op schei uit

 • 344412

  Naar de rechter gaan betekent direct derogatie 2018 ontzeggen, kijken wie er dan nog gaat.

 • rooieroza

  Gewoon de derogatie stoppen op een plek waar de zon niet schijnt !! Aanfluiting dit fosfaat circus !!

 • gradje1966@

  Wij hebben ook een nieuwe stal gezet en een stuk grond gekocht bij de huiskavel.
  De stal staat ook niet vol er kunnen er nog 50 bij.
  Als iedereen die 4 % in levert kan er iedereen mee leven en overleven .
  Wat deze heren doen is ik ik en de rest kan stikken .
  hoe meer knelgevallen er zijn hoe meer er bij komen

 • Marco22

  Lui die gaan rechten hebben groot gelijk. Mensen die daar problemen met hebben moeten gaan klagen bij de staats secretaris. Die heeft het gierend uit de hand laten lopen. Een ieder staat het vrij om naar de rechter te gaan, om hun recht te halen. De rechter zal dan oordelen. Wij wonen in een rechtstaat nl.

 • Mfb

  Als we alles voor de rechter uit gaan vechten is ook niet best. Daar worden vooral de advocaten beter van. Uiteindelijk zal het daar nu ook wel op uitdraaien

 • MarkvIngen

  blijkt wel dat de regels aan alle kanten rammelen anders gingen er niet zoveel naar de rechter.
  hopelijk ploft het hele fosfaatverhaal en komt er een grondgebonden regel voor terug wat een paar jaar geleden belooft is, maar ja belofte van de overheid blijven nooit zo lang staan

 • velskamp

  Dat zijn de graaiers rode wangetjes en een plaat voor de kop Als ik maar genoeg heb moet een ander maar minder

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.