Home

Nieuws 5 reacties

Natuurverenigingen willen andere perceelsmeting

LTO Noord, gemeenten en de agrarische natuurverenigingen willen dat RVO een andere meetmethode gaat hanteren bij de Gecombineerde Opgave. Daar hebben ze staatssecretaris Martijn van Dam in een brief om gevraagd.

Het Achterhoekse coulissenlandschap staat namelijk onder druk door de verplichte registratie op basis van luchtfoto’s van het gebruik van landbouwgronden. Dat stelt Dick Looman, voorzitter van de zes samenwerkende agrarische natuurverenigingen in de Gelderse Achterhoek.

Snoeien om oppervlakte

Looman zegt dat de gebruikte kaarten op basis van luchtfoto’s (AAN-kaarten) een vertekend beeld van de werkelijkheid geven, door schaduwvlakken en overhangend groen. Een perceel dat kadastraal 3 hectare meet, kan daardoor opeens niet groter zijn dan 2,8 hectare, aldus Looman. Om dit te voorkomen snoeien agrariërs struiken en bomen aan de rand van het weiland fors op of verwijderen ze zelfs als dat mag. Ook worden er soms sloten gedempt en wordt de beplanting langs de sloten gerooid. Dat is vanuit boerenstandpunt gezien volgens Looman wel logisch. “Maar landschappelijk gezien is het jammer.”

Laatste reacties

 • M.harmsen

  Gewoon 4 jaar lang alles met gps laten meten tijdens het nemen van de derogatiegrondmonsters en he bent voor altijd van het gezeur af.... maar ja rvo en meedenken

 • Marco22

  Bij Rvo vinden ze kaarten/fotos nauwkeuriger dan gps metingen, zeggen ze zelf.
  Gps ingelezen maar accepteren ze niet, telefonische verhoor gehad bij hoog houden ze vol dan hun gelijk hebben. (navigatie in de auto is taboe ze rijden met ouderwetse landkaarten)
  Als rvo zegt dat gras zwart is dan is dat zo, want zij hebben de macht.
  Pak ze maar op een andere manier terug, die een open eind heeft, want daar vragen ze om.
  Mieren-neuken om een paar meter, laat gaan. Besteed je tijd zinvoller dan aan regelbrij.

 • wienbemelmans

  sloten langs de rand dichten hout wallen kappen wat een gelul voor een paar meter meer rvo wat een gezeur.

 • mtseshuis

  @marco22: En zo is het! @Wienbemelmans: Hier "verliezen" we op deze manier bijna 2 hectare!! op 100 hectare, weet niet wat bij u de hectare prijs is, maar dit "geintje" kost ons dus 2000 euro per jaar om extra grond te huren voor de plaatsingsruimte die door RVO gegapt wordt!!
  Nee, dan tel ik dus vennetjes, houtwallen, slootkanten en bosranden niet eens mee!! Dan komt er zo nóg een paar hectare bij!! RVO moet niet zo kinderachtig doen en gewoon meetellen die handel, kom dan met GPS nameten door bijv Kadaster of NVWA!!

 • pieter

  Kadaster heeft altijd het laatste woord dacht ik. Kort geleden werden mensen in de straat aangeschreven dat men die extra meter gemeente grond moesten betalen.
  Wat blijkt een lucht foto onder een verkeerde hoek ingetekent. Reactie na procedure"" foutje bedankt."" Boeren zijn wel toeslagrechten misgelopen zeker ook een bijdrage aan het mooie landelijkgebied. Spiegelbeeld is dat als je te ruim in tekent bij bomen een boete en geen foutje bedankt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.