Home

Nieuws 12 reacties

‘Landbouwgrond te waardevol voor zonnepanelen’

LTO Noord wil dat zonnepanelen niet op landbouwgrond worden geplaatst.

Als zonnepanelen voor langere tijd op landbouwgrond worden geplaatst, frustreert dit de productie van voedsel, voer en grondstoffen, aldus de boerenorganisatie. De agrarische structuur verslechtert en de gronden zijn niet meer beschikbaar voor duurzame ontwikkeling van boerenbedrijven.

Dat schrijft LTO Noord in een visiedocument dat is overhandigd aan de landbouwgedeputeerden van de drie Noordelijke provincies: Drenthe, Friesland en Groningen. De provincies werken aan een gezamenlijke strategie om een energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie te versnellen. Wat LTO Noord betreft krijgt de land- en tuinbouw een leidende rol.

Wat LTO Noord betreft krijgt de land- en tuinbouw een leidende rol bij de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie.

Veehouderij van het gas af

Concreet wil de organisatie, die grofweg boeren boven de grote rivieren vertegenwoordigd, dat de veehouderij in 2030 geen aardgas meer gebruikt. Ook moet de veehouderij in dat jaar alleen nog maar groene meststoffen gebruiken. Andere doelen zijn een verbeterde bodemkwaliteit, een voorname rol in energieopslag en het doel als sector netto-energieleverancier te zijn. De sector moet ook het laagste percentage broeikasgassen uitstoten per eenheid product.

Zonnepanelen op het dak

LTO Noord stelt vast dat er volop plannen zijn om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen. De organisatie schrijft dat zonnepanelen in eerste instantie het best passen in bebouwd gebied. Als het buitengebied wordt aangesproken, dan kunnen naast het bouwblok van boeren ook bedrijventerreinen, geluidswallen, waterbassins en bermen dienen om zonne-energie op te wekken. Landbouwgrond moet als optie altijd het laatst worden onderzocht.

LTO Noord: blijf zonnepanelen koppelen aan asbestsanering

Om de inzet van zonnepanelen te bevorderen, moet de overheid

blijvend inzetten op praktische regelingen. LTO Noord denkt dat een koppeling met asbestsanering moet worden doorgezet en het fiscaal aantrekkelijk moet blijven om zonnepanelen te installeren. Ook pleit LTO Noord voor een alternatief voor salderen. Eigenaren van zonnepanelen mogen tot 2020 de teruglevering van elektriciteit tegen hetzelfde tarief verrekenen met het netverbruik.

Laatste reacties

 • Sandie

  Die grote windmolens passen zeker wel !!(die komen op het land van de lto bestuurder dus dat is geen probleem)

 • gradje1966@

  Zonnepanelen kun je het best op de daken houden. Dan heb je geen extra landbouwgrond nodig als je alle daken die geschikt zijn hiervoor gaat gebruikt.
  Windenergie heb je maar een klein stukje grond nodig en kan je veel energie opwekken per m2 vele malen meer als bij zonnepanelen

 • moi !

  Door de zonnepanelen te rolleren op je akkers ,heb je er een gewas bij .Kan interessant zijn. Door zonnepanelen voor meerdere jaren op een perceel te plaatsen , is na mijn mening niet duurzaam voor de landbouw. • JNJS

  Wat een onzin!
  Je kunt wel van alles willen ; veehouderij die in 2030 geen aardgas meer gebruikt, alleen nog maar groene meststoffen, verbeterde bodemkwaliteit, een voorname rol in energieopslag, netto-energieleverancier zijn, laagste percentage broeikasgassen uitstoten per eenheid product, bla bla bla...
  Er zal gewoon geld verdient moeten worden.
  Wanneer zonnepanelen het hoogste saldo per ha geven (en waarschijnlijk het minste 'gezeur' ( dierwelzijn, CO2, methaan etc.)) dan moet je (als ondernemer) gewoon kiezen voor zonnepanelen.

 • mtseshuis

  Wij zijn al van het aardgas af, dat is een makkie, soms moet je ook gewoon eens een keer wat dóen ipv alleen maar praten.. Zonnepanelen kunnen prima op dak, op akkers is onzin, subsidieverspilling

 • agri2

  Als LTO zonnepanelen niet wenselijk vind, dan moeten ze gaan pleiten voor fatsoenlijke prijzen voor onze producten. Als je met het telen van voedsel niets kan en mag verdienen dan ga je alternatieven zoeken, de tent moet toch blijven draaien.

 • Jaap39

  Inderdaad Agri2, als agrarisch niks verdient kan worden, het land maar vol met zonnepanelen. De lasten van de grond moeten toch ergens bekostigd worden.

  Daarnaast windenergie bevorderen door nog actieve agrarische bedrijven windmolens te laten bouwen.

 • WGeverink

  Zoals Nederland met duurzaamheid (lees politieke correctheid) en innovatie bezig is dan komen die zonne panelen op tien meter hoogte te hangen zodat je er met trekker en ladewagen onderdoor kunt. Aan de onderkant van de zonnepanelen worden politiek correcte super duurzame LED groeilampen en een irrigatie systeembevestigd zodat het gras 24 uur per dag kan groeien. Het aantal snedes kan op deze manier van 7 naar wel 12 opgekrikt worden! Voor zonnepanelen tegen de scherpste prijs bel Sjaakie 1-888 pol- corr.

 • A1967

  Als iedereen zich druk maakt over voedselproduktie laten we dan gelijk ook die disteltroep bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer omploegen en die vaak op zich goede grond beter benutten.

 • zon

  LTO vertegenwoordigd helemaal niet de boeren boven de grote rivieren,slechts een gedeelte.
  De rest erkent de LTO niets als zijn vertegenwoordiger.

 • JNJS

  Je zou ook kunnen stellen dat in Nederland grond te duur is om voor landbouw te gebruiken.

 • pieter

  Op Texel hebben ze drijvende zonnepanelen. Er zijn nog al wat waterpartijen van stilstaand water in Nederland. Goed alternatief voor landbouwgrond en gemeente grond. Met zo'n ontwikkeling kun je wel eens marktleider worden in de wereld dat is een betere energie dan deze verdeel en heers tactiek zoals de overheid dit graag ziet. En dadelijk de LTO weer in de verdediging.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.