Home

Nieuws

Landbouwcommissie EU-parlement wil meer geld

De landbouwcommissie van het Europees parlement vindt dat het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid omhoog moet, gezien een slechte werking van de markt en een aantal crises in de landbouw.

Dat staat in een advies van de landbouwcommissie naar aanleiding van de begroting van de Europese Commissie.

De landbouwcommissie verwoordt het voorzichtig: de mogelijke verhoging van de landbouwbegroting zou in overweging moeten worden genomen. Het advies heeft de steun van een overgrote meerderheid van de commissie. Drie parlementariërs onthielden zich van stemming, onder wie VVD‘er Jan Huitema.

Overeenstemming nodig

Over het Europese budget moet overeenstemming zijn tussen Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement. Het advies van de landbouwcommissie is niet bepalend – ook andere commissies moeten een oordeel vellen over de begroting, waarna het Parlement een definitief onderhandelingsmandaat verstrekt voor de besprekingen.

De landbouwcommissie dringt er onder andere op aan om een apart deel van de begroting vrij te maken voor crisisaanpak in de landbouw. Volgens het advies is de Europese Commissie niet flexibel genoeg en moet crisissteun niet onderworpen zijn aan de jaarlijkse financiële disciplineregels. Nu is het zo dat de omvang van de crisisreserve is beperkt tot een afgebakend deel van de begroting (ongeveer € 440 miljoen). Dat bedrag wordt ingehouden van de directe betalingen.

‘Steun aan jonge boeren moet overeind blijven’

Het bedrag van € 20 miljoen dat is uitgetrokken voor onderzoek en dier- en plantenziekten is aan de lage kant, gezien het aantal veterinaire en fytosanitaire dreigingen, meent de landbouwcommissie van het parlement. De steun aan jonge boeren moet overeind blijven, aldus het advies.

Of registreer je om te kunnen reageren.