Home

Nieuws

Invoering Wet DBA opnieuw uitgesteld

De omstreden Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp‘ers) ongunstig uitpakte, blijft langer opgeschort.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft besloten de opschorting in ieder geval te verlengen tot 1 juli 2018. Dat suggereert dat ook na die datum in de inwerktreding van de wet allerminst zeker is.

Ondernemers durfden geen opdrachten meer te geven

De wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk. Het gevolg daarvan was dat men geen opdrachten meer durfde te geven aan zzp‘ers, die daardoor in de problemen kwamen omdat het aantal opdrachten sterk terugliepen.

Door opschorting geen boetes of naheffingen

De opschorting van de Wet DBA betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd zou worden dat er toch sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt echter niet voor kwaadwillenden, laat het ministerie nadrukkelijk weten. Daar treedt de Belastingdienst wel tegen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.