Home

Nieuws 42 reacties

Groep dierenartsen wil grote veranderingen gangbare veehouderij

Een groep van ruim 70 dierenartsen pleit voor structurele veranderingen binnen de gangbare veehouderij, die volgens hen niet past bij de ethiek van een fatsoenlijke dierenarts.

Volgens de groep wordt het dierenwelzijn, het milieu en het klimaat ernstig aangetast. Initiatiefnemer Arabella Burgers benadrukt dat haar lobby geen aanval op boeren is.

The Caring Vets

De groep treedt naar buiten onder de naam ‘The Caring Vets’ en publiceerde een brandbrief paginagroot in NRC. Als voorbeelden van “misstanden” noemt de organisatie onder meer ‘megastallen’, onbedwelmd ritueel slachten, lange afstandstransporten, mestoverschotten en aantasting van de volksgezondheid. De boer valt volgens Burgers niks te verwijten: “lage prijzen dwingen boeren om beesten op een bepaalde manier te houden.”

Maar de groep vindt ook dat dierenartsen binnen die moeilijke context vaker moeten ingrijpen. “Ze kennen de boerengezinnen zo goed dat ze bij misstanden voorzichtig proberen de boer van anders handelen te overtuigen. Dat is prima, maar als dat niet lukt, volgt niets. Ze weten natuurlijk ook dat de boer een dierenarts die moeilijk doet gemakkelijk vervangt. In slachterijen zie je ook dat de vertrouwensband en druk voorkomen dat wordt ingegrepen.”

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Discussieavond op 6 juli

De beroepsorganisatie voor dierenartsen, de KNMvD, staat volgens de groep onterecht aan de zijlijn. Als dieptepunt noemt Burgers het oordeel van de organisatie dat een kalf dat bij de koe blijft niet beter is voor kalf en koe. “Dat is alleen waar als je binnen de context van de huidige stalsystemen redeneert”, aldus Burgers, die zelf afstudeerde als landbouwhuisdierenarts maar direct na haar studie koos voor de zorg voor gezelschapsdieren.

De KNMvD geeft ‘The Caring Vets’ in haar Tijdschrift voor Diergeneeskunde in juli de ruimte om haar mening uiteen te zetten. Ook organiseert de KNMvD op 6 juli een discussieavond in Houten onder de naam ‘Wat dragen dierenartsen bij aan de ontwikkeling van een duurzame dierhouderij?’.

Burgers erkent dat de overgrote meerderheid van de groep bestaat uit dierenartsen die met gezelschapsdieren als honden en katten werken. “Maar dat diskwalificeert ons niet. We kennen dieren en veel van ons hebben ook in de veehouderij en slachthuizen gewerkt.” De groep benadrukt geen formele band met de Partij voor de Dieren te hebben.

Laatste reacties

 • Deluur

  Het is vrij in dit land om een mening te hebben maar maak als dierenarts dan ook ff kenbaar bij welke praktijk je zit aangesloten dan kunnen wij als veehouders makkelijker een keuze maken: einde oefening dan.

 • boerindorp

  Schoenmaker blijf bij je leest, er ook genoeg poesjes die nooit buiten in de zon mogen komen.

 • Bennie Stevelink

  Ze hebben geen formele band met de PvdD, dat impliceert dat er wél een informele band is.

 • farmer135

  Als je alleen met honden en katten werkt, waarom dan een brief over de agrarische sector ? Ik ben de logica even kwijt.

 • 344412

  Als ik het tussen de regels door goed lees komen ze nooit op een boerenerf. Grachtengordel sentiment.

 • NASJO

  Geen aanval op de boeren ..... Lees in het artikel ook niet hoe het anders en/of beter kan. Wel is bekend dat het welzijn van de dieren nooit eerder zo hoog was en de producten die ze leveren van zeer hoge kwaliteit. Onze ouders boerden op een boerderij met grupstal, aangebonden koeien en wanneer er een kalf werd geboren ging het diertje in een klein hokje in een bedompte stal. Wat een voorrecht voor de dieren dat ze vrij kunnen gaan, liggen en staan. De afkalfstal geeft ruimte voor moederkoe en kalf. In de hoop dat mevrouw Burgers en cs deze reacties ter harte nemen. Het welzijn en milieu waarin Nederlandse boeren en boerinnen thans verkeren roept grote vraagtekens op!

 • vd m.

  @Deluur, Even gegoogled, ze werkt in een dierenkliniek in het Gooi die alleen maar gezelschapsdieren behandelen, dus geen landbouwhuisdieren.

 • THEOLD

  Beide artikelen in het NRC heb ik gelezen en als de inhoud daarvan de waarheid vertegenwoordigt kan ik daar niet vrolijk van worden. In dit geval wordt terecht aandacht voor verbetering gevraagd.
  Maar.............. waarom zo selectief vanuit dit groepje dierenartsen naar uitsluitend het houden van dieren voor ons dagelijks eten gekeken? Waarom - als je uit een sector komt die zich vooral met kleine huisdieren bezig houdt - niet eerst gekeken naar je eigen vakgebied. Is het normaal om katten en houden op Herengracht NO. 8 4-hoog te houden? Is het normaal om dorpelingen honden te laten houden die uitsluitend aan een touwtje in de straat tot last van de buren kunnen poepen? Allez vrienden uit de opleiding in Utrecht, nuanceer en kijk bijv. ook naar de hengelaars van vissen. Het is goedkoop trachten te scoren om de dierhouderij en de slachterij in een kwaad daglicht te stellen en dan tegelijk te doen alsof je niets met de PvdD te doen hebt. Dat gelooft geen mens en in feite diskwalificeer je als dierenartsen groep jezelf met je, naar ik graag wil aannemen, goede bedoelingen.

  Pieter J. den OUDEN HEERDE

 • farmerbn

  Poezendokter stelt de huidige veehouderij aan de kaak en noemt zich dierenarts. Ze had zich eerlijker poezendokter moeten noemen om verwarring bij boer en burger te voorkomen. Bij poezendokter weet ik immers genoeg.

 • Cornelis61

  Het niveau waarop deze dierenarts praat ontgaat me.

 • fakooij

  Als een kind in de klas vaak gepest word, dan is het ergste als hij denkt een vriendje te hebben maar deze schopt hem als hij al bijna op de grond ligt
  adriaan

 • zon

  Dit is onderdeel van de strategie van de anti-boeren groepen om bij de grote weinig wetende bevolking een sfeer te laten ontstaan dat er zelfs binnen de agrarische sector een grote onvrede is over de manier van de boeren tegenwoordig.
  Dit gaat op emotie en niet op feiten maar het blijft wel hangen bij de bevolking.
  Als je goed leest ,lees je dat ze dus wel een duidelijke band hebben met de Partij voor de Dieren en daar horen alle andere boerenhaatclubs ook bij.

 • Bennie Stevelink

  Mij valt vooral op dat ze naast wel-diergeneeskundige argumenten ook argumenten gebruiken die niets met diergeneeskunde te maken hebben. Als je je als dierenarts wilt uitspreken over de veehouderij gebruik je alleen diergeneeskundige argumenten, alle andere argumenten hebben niets met jouw positie als dierenarts te maken en spreek je uit als privé-persoon.
  Dergelijk bedrog hebben we vaker gezien: een klimaatwetenschapper die zich uitspreekt over veehouderij en daarbij alle cliché's gebruikt maar geen klimatologische argumenten aanvoert.
  Of tweehonderd professoren die zich op basis van hun wetenschappelijke titel uitspreken over de veehouderij terwijl ze geen enkele wetenschappelijke autoriteit hadden op het gebied van veehouderij.

 • bokhovt

  Tom

  Als ik om me heen kijk hoeveel dierenleed er is bij huisdieren zou ze zich daar eerst eens op moeten richten
  Schoenmaker blijf bij je leest

 • Maas1

  Zelfs onze eigen dierenarts is dus niet meer betrouwbaar,achterom vegen ze je bedrijf tegen de vlakte.Er is geen enkele bevolkingsgroep die zo gediscrimineerd en gehaat wordt als ons boeren

 • bankivahoen

  Mensen lijken soms op ratten , als er teveel zijn richtten ze zich tegen elkaar. Als diegene die voedsel produceert als eerste uitgeschakeld wordt creëer je chaos en dat lijkt het uitgangspunt.

 • deB.


  Ben dat gezeik van iedereen zo strontbeu..... elke dag weer een nieuwe bak rotzooi over je heen....of dat we de grootste criminelen zijn. je zou er zo mee stoppen. bah

 • hwm.t

  dat ze eerst maar zorgt dat de hamsters en marmotten een grotere leefruimte krijgen en de vissen niet in z'n zielig kommetje worden gehouden......

 • Almagro

  Niets mis met welke discussie over de veehouderij dan ook mits dat deze op basis van argumenten wordt gevoerd met bron vermelding. Wanneer we dat laatste hier bekijken dan lijkt het een actie van een zelfde soort gezelschap als destijds met het pamflet tegen de veehouderij opgesteld door Roos Vonk. Best een geleerd gezelschap maar niet deskundig over het onderwerp. Een wetenschapper weet veel over weinig maar weinig over veel. Overigens hadden veel van die wetenschappers later spijt van hun handtekening toen Roos Vonk met Diederik Stapel diep door het stof moest omwille van fraude en bedrog.

 • ...............

  Het ergste is nog dat "ons vakblad" Boerderij hier in meegaat.

 • douweh

  Wat een stom stuk weer, van een niet lid van de partij voor de dieren..De boeren kunnen er niets aan doen.....bla.bla.bla Maar wel weer ff wat ventileren over de intensieve veehouderij, waar niets mis mee is TOCH???Wij houden ons gewoon aan de (strenge) regels. Is het niet genoeg ,dat we al gepiepelt worden door de fanatieke NVWA??

 • WGeverink

  Dan heb je een nat achter de oren [...] uit de grote stad die haar collega's met vele jaren ervaring in grote huisdieren gaat vertellen hoe ze hun werk moeten doen... Dat een dieren arts in opleiding een aantal dagen in een slachthuis rond loopt maakt er absoluut geen deskundige in het slachten van.
  --------------------------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/spelregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Klomp

  Ik neem aan dat de dierenartsen praktijken die werken in de landbouwhuisdieren hier toch wel openbaar afstand van nemen..

 • jaap69

  een van de dierenartsen is zelf tandarts voor dieren in Bussum. ze is niets anders dan een dierenactiviste en hol maatje van Thieme.
  Het soort dierenarts waar je honderden euro's mag betalen voor je oude hond die op zijn oude dag nog behandeld wordt met chemo etc. niet om zijn leven te verbeteren maar voor het baasje en de portemonnee van de dierenarts

 • jaap69

  ze zeggen het goed, geen FORMELE banden met pvdd, met andere woorden ze zitten lekker in hetzelfde kerkbankje en clubjes maar verder niets hoor

 • Jan Cees Bron

  Dank voor alle reacties. De dierenartsen in kwestie lijken inderdaad, zoals Burgers al toegaf, vrijwel allemaal met gezelschapsdieren en paarden te werken. Vandaag hopen we ook vanuit de kant van veeartsen reacties op te halen.

 • xw

  En toch is de houding van onze samenleving t.a.v. de reguliere veehouderij aan het veranderen. Deze dierenartsen zijn niet de eerste die zich roeren. Kijk o.a. maar eens welke maatregelen het provinciaal bestuur van N.Br. wil nemen. Moet ons toch aan het denken zetten.

 • melkveehouder .

  Mmm, ik zou als dierenarts dit niet accepteren. In feite zegt Burgers dat de gangbare dierenartsen geen ethische verantwoording te kennen door te werken voor de gangbare veehouderij. Dat is me nogal wat.

  Dit even los van het feit dat Burgers praat als een kip zonder kop. Als alle misstanden bij de gezelschapsdieren morgen werden aangepakt, Burgers werkeloos was.

  De viskomgoudvissen, balkonhonden en benchkatten zouden per direct bevrijd moeten worden. Evenals de zadeldieren, voliereparkieten en kistreptielen. En wat te denken van de ethiek ten aanzien van het fokken van muizen om deze kistreptielen te voeren? Of het kweken van wormen om voor de lol een vis aan te haak te slaan?
  Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Burgers, veeg eens voor eigen deur!

 • Marco22

  Och, [...] is activist veilig ver weg van het platteland en heeft ook een mening. Maar wij weten nu uit welk hout zij gesneden is.
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012047981441
  Weer eentje die in het [...]-handelsblad vrij mag oreren zonder enige kennis van zaken met een verknipt wereldbeeld over de Nederlandse veehouderij.
  Lijkt wel of NRC campagne aan het voeren is tegen de veehouderij zoveel bagger wordt er over ons heen gestort de laatste tijd. Ingezonden tegen stukken van boeren ea worden bewust niet geplaatst.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/spelregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • fietskip

  @ xw, de samenleving heeft geen flauw idee hoe het gaat in de veehouderij.
  In N.Br heb je idealisten in de coalitie zitten die niet realistisch meer denken.
  Er is een probleem met de stikstofdoelen in de steden en met verkeer, en de boer mag dat op gaan lossen.
  Toevallig bijkomend effect is dat dat ook zorgt voor minder vee , net wat ze hun kiezers belooft hebben.
  Een bijkomend effect wat ze volledig onderschatten is dat niet alleen de meeste gezinsbedrijven maar ook van aanverwante bedrijven en industrie zal wegvallen.
  Dus veel mensen in de bijstand zal duwen.
  En dus de economie van N.Br zwaar zal gaan treffen.
  Wat er nu in N.Br gebeurt zal overigens in de rest van Nederland alleen een paar jaar later gebeuren.

 • xw

  fietskip, het is jou vast niet ontgaan hoe hard die industrieterreinen hier groeien.
  Dat brengt veel meer werkgelegenheid joh.
  Maak je hierover geen zorgen.

 • WGeverink

  @Jan Cees Bron. Boerderij.nl is al tijden afgesloten voor buitenstaanders die nieuwsgierig zijn over wat er gaande is in de veehouderij of landbouw in het algemeen. Wat die meid doet is een hit and run opmerking maken om te scoren voor de pvdd. Het feit dat meisjes uit de grote stad dierenarts kunnen worden wil niet zeggen dat ze dan automatisch een betrouwbare bron zijn voor informatie over de veehouderij. Dit zijn personen die hun titel misbruiken om mensen de indruk te geven dat ze verstand hebben van de zaken waarover ze praten terwijl dat helemaal niet het geval is. Ik ben gisteren langs een stel wegenbouwers gereden die bezig waren met de weg. Het heeft mij geen expert gemaakt in het bouwen van wegen.

 • fietskip

  xw, beetje kortzichtige gedachte.
  Maar maak je vooral geen zorgen!

 • xw

  fietskip, kijk eens verder dan het slootje voor je kippenhok kerel.
  Over kortzichtigheid gesproken zeg!
  En wat denk je? zouden die "meisjes uit de stad" met een universitaire opleiding gek zijn of zo.
  In ieder geval is het fijn dat ons onafhankelijke vakblad Boerderij er over schrijft, anders wist jij niet wat er zich in hogere kringen afspeelt en besloten wordt waarvan jij weer afhankelijk bent. Ik zou me pas zorgen maken als iedereen in dit land zomaar zijn eigen gang kon gaan.
  Ach, gelukkig is er weer wat regen gevallen vandaag.

 • bankivahoen

  Zouden mensen op het industrieterrein ook voedsel nodig hebben?

 • xw

  Ja nou en of dat die voedsel nodig hebben, maar daar is die 80% export niet voor nodig

 • bankivahoen

  Stoppen we direct met import van ander voedsel , wel zo consequent dan.

 • fietskip

  xw je praat net zo denigrerend over ons als de milieu lobby!!!
  Beetje meer respect mag ook wel.
  Ik informeer mezelf heel goed hoor daar hoef jij niet bang voor te zijn.
  Daar weet je zelfs helemaal niets van, dus hoe weet jij wat ik allemaal weet?
  Verder ga ik nu niet meer op jouw reageren.

 • xw

  fietskip, misschien zijn wij het samen over 1 ding wel eens, nl. als je alle reakties hier leest, is het eigenlijk veel verstandiger hier helemaal nergens op te reageren.

 • harmsan

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Maas1

  Wil je als burger en consument de veehouderij veranderen, prima trek je portemonnee voor meer duurzaamheid bij de slager en de supermarkt. Gedraag je niet schizofreen bij de aankoop,en wees eerlijk in u woord en daad!

 • wienbemelmans

  er is geen enkele dierenarts die bij de boeren bedrijven komt niet goe zijn werk doet ze denken overal aan mee. in dit land moest honger komen de weelde plaagd de mensen ieder denkt overal verstand van te hebben, ze moesten maar eens zo hard moeten werken als de vee boeren ook op zondag. dus hou in godsnaam jullie kop met zeuren als een kip zonder kop en ga eens een week werken op een veebedrijf in plaats van op vakantie dan zijn jullie genezen van die onzin verhalen.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.