Home

Nieuws

Frankrijk en Duitsland pakken GLB samen op

Frankrijk en Duitsland gaan intensief samenwerken bij het vormgeven van een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Aanleiding is het vertrek van de ‘liberale’ Britten uit de EU maar ook de kritische houding van de VS tegenover de EU. Dat heeft de nieuwe Franse landbouwminister Jacques Mezard gezegd in een interview met Reuters.

Mezard zegt dat het GLB wat de Fransen betreft niet ingrijpend wordt veranderd, maar slechts op delen wordt aangepast.

Met vertrek Britten als nettobetaler valt een gat in GLB-begroting

Mezard sprak zijn zorg uit dat met het vertrek van de Britten als nettobetaler een miljardengat in het jaarlijkse GLB-budget wordt geschoten. De Britten betalen momenteel circa € 10 miljard per jaar aan de Europese instituties, die een groot deel van de inkomsten reserveren voor landbouw- en plattelandsbeleid.

De Britten betalen momenteel circa € 10 miljard per jaar aan de Europese instituties, die het grootste deel van de inkomsten reserveren voor landbouw- en plattelandsbeleid.

Moeten overige EU-landen nu meer betalen voor GLB?

Mezard wil niet speculeren over de vraag of de begroting in stand moet worden gehouden door de overblijvende landen meer te laten betalen.

Mezard wil niet speculeren over de vraag of de begroting in stand moet worden gehouden door de overblijvende landen meer te laten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.