Home

Nieuws 1 reactie

Europese Commissie: korting voor Nederland schrappen

Nederland zal net als een aantal andere landen de korting op de afdracht aan de Europese Unie verliezen, als het aan Europees Commissaris Günther Oettinger (Begroting) ligt.

Oettinger presenteerde woensdag een discussienota over de financiering van de Europese Unie.

Oettinger wordt geconfronteerd met een kleinere begroting, als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Volgens de Europees Commissaris staat de Europese Unie voor nieuwe uitdagingen en het geld daarvoor moet ergens vandaan komen. “We kunnen minder uitgaven doen, of nieuwe inkomsten zoeken.”

Dalende trend landbouwbudget

Het landbouwbudget maakt met € 420 miljard het grootste deel uit van de Europese begroting (39%) die een omvang van € 1.087 miljard heeft. In het begin van de jaren 90 besloeg het landbouwbudget nog bijna 60% van de totale begroting. De dalende trend zal zich voortzetten, is de verwachting.

Het budget wordt ingezet om boeren direct te ondersteunen, om bedrijven te moderniseren en het platteland te ontwikkelen. Het landbouwbudget gaat voor ongeveer driekwart op aan directe inkomenssteun. Het merendeel van de steun (in euro‘s) komt terecht bij een kleine groep boeren (€ 35,5 miljard, 80% van het budget voor 1,5 miljoen boeren, 20% van de boeren).

Minder steun voor grote bedrijven

Een van de ideeën is om minder steun te geven aan grote bedrijven, en de steun vooral ten goede te laten komen aan boeren in marginale gebieden en arme boeren. De Europese Commissie heeft een aantal opties geschetst waarbij in vier van de vijf opties het aandeel voor de landbouw in de begroting daalt.

Eén reactie

  • Maas1

    Nu men in Europa meent dat het populisme in de kiem is gesmoord,krijgt men weer een grote mond. Onder geen enkel beding moet Nederland de korting afstaan,men zet in Europa de tering naar de nering,zo niet basta met die waardeloze landbouw begroting. Genoeg is Genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.