Home

Nieuws

EU eist dat Brazilië ingrijpt in vleesmarkt

De EU dreigt met strenge maatregelen als Brazilië niet snel zijn zwakke controlesysteem voor vlees verbetert. Dat heeft Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis gezegd namens de EU. De EU eist dat Brazilië een plan van aanpak presenteert. De EU vraagt het land ook voor alle export van pluimvee- en rundvleesproducten microbiologische controles uit te voeren.

Paardenvlees uit Brazilië mag voorlopig de EU helemaal niet in. Exporten moeten voorzien zijn van een gezondheidscertificaat dat garandeert dat de waar is bemonsterd en geanalyseerd op de aanwezigheid van salmonella. In de stukken van de afgelopen Landbouwraad van Europese landbouwministers laat de uitvoerende macht van de EU doorschemeren gefrustreerd te zijn met de onbetrouwbaarheid van Braziliaanse documenten.

Microbiologische controle

Tot nu toe zijn 108 partijen met Braziliaans vlees geweigerd. Het grootste deel betrof pluimveevlees met salmonella, maar er werd ook bijvoorbeeld residu van medicijnen gevonden op rundvlees. Sinds een groot vleesschandaal in maart controleert de EU volgens Andriukaitis al het inkomende Braziliaanse vlees. Zo’n 20% van alle vlees uit Brazilië wordt tevens door de EU-inspecteurs onderworpen aan microbiologische controle.

Een recente audit van de EU heeft een groot aantal tekortkomingen in het Braziliaanse controlesysteem blootgelegd, aldus Andriukaitis, die verantwoordelijk is voor volksgezondheid. “De eerdere aanbevelingen die we aan Brazilië hebben gedaan, zijn niet opgevolgd”, aldus de Litouwer, en dat is niet voor het eerst. In de herfst of vlak daarna, in november, zal de EU opnieuw een team met specialisten een grote audit laten uitvoeren.

Vytenis Andriukaitis. - Foto: ANP
Vytenis Andriukaitis. - Foto: ANP

Vleesschandaal

In maart bleek dat grote Braziliaanse vleesconcerns inspecteurs hebben omgekocht om bedorven vlees en vlees met salmonella goed te keuren. De EU blokkeerde vervolgens Braziliaans vlees uit vier slachterijen en stelde tijdelijk extra controles in. Sindsdien zijn in de EU nog eens 29 nieuwe potentiële problemen met Braziliaans vlees gemeld.

Brazilië zelf zegt diverse maatregelen te hebben genomen. Zo is het controlesysteem vereenvoudigd, gemoderniseerd en verscherpt, verklaarde landbouwminister Blairo Maggi eerder. De hoogste boetes op overtredingen van de voedselveiligheidswetgeving is verhoogd van 15.000 real (€ 4.500) naar omgerekend bijna € 149.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.