Home

Nieuws 4 reacties

‘De Brabantse plannen zijn een ijskoude sanering’

Veel Brabantse boeren zijn bang voor hun toekomst, dat bleek tijdens het inspreekuurtje over de verduurzamingsplannen van de provincie Noord-Brabant.

Veel Brabantse boeren zijn bang voor hun toekomst, dat bleek vanmorgen tijdens het inspreekuurtje over de verduurzamingsplannen van de provincie Noord-Brabant. Onder de twintig insprekers op het provinciehuis in Den Bosch was het merendeel boer. Uit hun – vaak emotionele – verhalen werd duidelijk dat de angst voor de toekomst groot is. De investeringen die de provincie lijkt te gaan eisen van de boeren om hun doelen te halen zullen velen niet kunnen betalen, blijkt uit de verhalen van de insprekers.

‘Alle stallen uiterlijk voor 2022 aanpassen en het stalderen is onmogelijk en onbegrijpelijk’.

Laatste van drie generaties

Veehouder Willem Berkers denkt dat hij weleens de laatste van drie generaties boeren kan zijn. “Boeren wordt onmogelijk en er komen veel te veel maatregelen op ons af. De provincie draait ons de duimschroeven steeds verder aan. Alle stallen uiterlijk voor 2022 aanpassen en het stalderen is onmogelijk en onbegrijpelijk.”

Kalverhouder John van de Wijgert heeft zijn bedrijf helemaal op orde en werkt volgens het Beter Leven-keurmerk met een laag medicijngebruik. Al zijn mest gaat naar een verwerker. “Het is heel raar dat ik in 2022 moet stoppen, omdat de luchtwassers voor mij te duur zullen zijn. Ik moet stoppen met restschuld of doorgaan tot 75 jaar”, aldus Van de Wijgert.

Protestactie van boeren naar aanleiding van de duurzame veehouderijplannen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. - Foto: Bert Jansen
Protestactie van boeren naar aanleiding van de duurzame veehouderijplannen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. - Foto: Bert Jansen

Pluimveehouder

Pluimveehouder Peter van Agt produceert scharreleieren en zet al zijn mest af naar ontwikkelingslanden. De investeringen die hij nu zal moeten doen betekenen voor hem dat hij zijn kippen binnen zal moeten houden. “De plannen van Brabant betekenen het einde aan de scharrelruimte voor mijn kippen.”

Varkenshouder Jan Vermeer is bang dat zijn bedrijf deze eisen niet zal overleven. “Ik heb het bedrijf in 20 jaar ontwikkeld. In 2014 heb ik luchtwassers geïnstalleerd voor € 90.000. Nu moet ik voor 2022 weer investeren voor € 150.000. Dat is buiten proportie. Boeren worden de nek omgedraaid. Ons rest alleen de gang naar de rechter”, zegt Vermeer.

‘Alles aanpassen met nieuwe luchtwassers en dichte stallen gaat me € 610.000 kosten’.

Best beschikbare technieken

“Een ijskoude sanering”, dat is de mening van melkveehoudster Tanja van de Ven over de plannen van GS. Van de Ven: “Boeren zijn heel actief in allerlei duurzame projecten. Met deze plannen van de provincie komt daar een einde aan. Er gaan velen stoppen, veel kennis verdwijnt.”

Kalverhouder Daan Lammers werkt naar eigen zeggen met de best beschikbare technieken. Hij vindt het idioot dat zijn kalveren nu in een gesloten stal gehouden moeten worden. “Alles aanpassen met nieuwe luchtwassers en dichte stallen gaat me € 610.000 kosten. En de effecten zullen minimaal zijn. We worden onevenredig zwaar getroffen. Geef ons de ruimte tot 2028”, zegt hij.

‘We blijven zitten met een restschuld bij de bank’.

Brok in de keel

Met een brok in de keel deed varkenshoudster Henriette Driesen haar verhaal. “We hebben een bedrijf dat voldoet aan alle verwachtingen, steeds met kleine stappen uitgebreid. We zijn klaar in 2028. Met de nieuw plannen moeten we nu in 2022 al overal luchtwasser installeren. Dat is een veel te grote investering. Dan valt het doek en zitten we met een restschuld bij de bank”, vertelt ze.

NMV-bestuurslid en melkveehouder Henny Verhoeven ziet in de Brabantse plannen een industrialisering van het platteland. “Het is jammer dat we hier moeten inspreken. Dit voorgestelde beleid raakt de boeren echter enorm. Velen zullen onder armoedegrens terecht komen en moeten stoppen. Daar wordt erg luchtig over gedaan. GS werkt schaalvergroting in de hand, staldering kunnen alleen grote bedrijven betalen.”

Laatste reacties

 • deB.


  Super geregeld in dit misselijke land!!!

  Nog meer auto's en ander verkeer, plus gigantische vervuilende luchtvaart( vol met secundaire vakantiegangers)!! in dit rot landje proppen....

  oja daar moet de veehouderij maar voor wijken! stelletje onnozele theoretische gasten.

 • farmerbn

  Ik vind het plaatje met de varkensdichtheid belachelijk. Je kunt net zo goed een plaatje maken met het aantal geregistreerde auto's per hectare. Of een plaatje met het aantal vliegvakanties per hectare. Komen de steden een keer in een slecht daglicht. Stemmingmakerij.

 • Gat

  Farmerbn dat plaatje met dichtheid hebben ze zelf gecreëerd. We hadden log gebieden daar mochten boeren uitbreiden en gebieden voor natuur. Nu gaan vertellen dat veedichte te hoog is in sommige gebieden. Is toch hun beleid geweest van afgelopen jaren!!

 • Gat

Of registreer je om te kunnen reageren.