Home

Nieuws

‘Concurrentie om water neemt toe’

De toename van de wereldbevolking gecombineerd met klimaatverandering verhoogt de druk op het beschikbare water en de landbouwgrond in grote delen van de wereld. Dat zegt de Wageningse hoogleraar Fulco Ludwig in zijn intreerede.

De landbouw is samen met de energiesector de belangrijkste verbruiker van zoet water. Er moeten uitgekiende programma’s komen om bij een groeiende bevolking (en dus een toegenomen vraag naar voedsel en energie) het water zo te verdelen dat iedereen aan zijn trekken komt. Ludwig probeert de slinkende waterstromen in kaart te brengen en hij geeft perspectieven voor overheden en individuele boeren.

De waterbeschikbaarheid in droge gebieden wordt nijpender, doordat de klimaatveranderingen juist daar zorgen voor nog minder water. Een groot deel van de bevolkingsgroei doet zich wel in die regio’s voor, schetst Ludwig.

Concurrentie tussen landbouw en energiesector

Tegen het einde van de eeuw zal bij sterke klimaatverandering meer dan 5.000 kubieke kilometer aan water voor de landbouw nodig zijn. Indien de klimaatverandering ‘meezit’ bedraagt dat volume zo’n 4.200 kubieke kilometer, nog steeds veel meer dan de huidige 3.200 kubieke kilometer. Doordat ook de energiesector meer water nodig zal hebben om aan de energiebehoefte te voldoen, ontstaat een concurrentie tussen de landbouw en de energiesector.

Ludwig noemt het opvallend dat de grootste verandering in waterstanden in rivieren zal plaatsvinden op breedtegraden waar de bevolkingsdichtheid bijzonder hoog is, zo tussen de 15 en 45 graden Noorderbreedte. Daarbinnen vallen de dichtbevolkte delen van de VS, India en China. Dat betekent dat de vraag naar irrigatiewater juist daar zal toenemen, vaak met wel 60% en meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.