Home

Nieuws 1 reactie

‘Britse boer heeft duidelijkheid en zekerheid nodig’

“Britse boeren moeten zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid krijgen over wie dit land gaat regeren en hoe die dan een winstgevende, productieve en progressieve land- en tuinbouw in de toekomst zal ondersteunen. We zullen op korte termijn contact zoeken met de betrokken bewindslieden.”

Dat zegt voorzitter Meurig Raymond van de Engelse National Farmers Union naar aanleiding van de dramatisch verlopen verkiezingen voor het Britse parlement. Nu premier May er niet in geslaagd is een meerderheid in het House of Commons, de Tweede Kamer, te behalen is het hoogst onzeker hoe de komende regering er uit gaat zien. Bovendien zijn ook de onderhandelingen over Brexit, die over tien dagen zouden beginnen, met nog meer onduidelijkheid omgeven dan toch al het geval was.

Premier May. - Foto: AFP
Premier May. - Foto: AFP

Onzekerheid voor boeren

Al die onzekerheid is ook slecht nieuws voor de boeren, onderstreept Raymond: ‘’De land- en tuinbouw is de sector die het meest de gevolgen zal ondervinden van Brexit. Daarom moeten we duidelijkheid en zekerheid hebben van een goed functionerende regering. Als de Brexit-onderhandelingen op 19 juni beginnen, dan zullen we hard lobbyen voor de juiste deal, voor een binnenlandse landbouwpolitiek die is afgestemd op wat we in dit land nodig hebben en voor toegang tot betrouwbare en competente werkers.”

Ook de National Pig Association hekelt de ontstane onzekerheid. ‘’Dit komt in de hele boerenwereld hard aan,” zegt directeur Zoe Davies. ‘’Er is geen zekerheid over welke partij de volgende regering zal leiden. Theresa May heeft zich met haar gok om haar positie in de Brexit onderhandelingen te versterken spectaculair in de voet geschoten. Over Brexit hangen nu de grootste vraagtekens. Hoe effectief kan een aangeschoten May nog zijn en in welke mate zal de harde Brexit waar zij voor ging nu herschreven moeten worden?”

Eén reactie

  • Klaasvaak

    Niet alleen de Britse....

Of registreer je om te kunnen reageren.