Home

Nieuws 3 reacties

‘Boer vaak in mestfraude meegesleurd’

Boeren die betrokken zijn bij mestfraude, zijn tragische personen die steeds verder in een fraudezaak worden meegsleurd.

Dat zegt informatierechercheur Jan Clevering in het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het jaarverslag is woensdag gepubliceerd.

Nederland kent ingewikkelde mestwetgeving, die gepaard gaat met ingewikkelde mestfraude. Opsporing vereist minutieus onderzoek in boekhoudingen van boeren, tussenpersonen, bemiddelaars en accountants, aldus het NVWA-verslag. De NVWA constateert dat met de afschaffing van het melkquotum de prikkel toenam om de mestregels niet na te leven.

Boer niet de bedenker

Clevering zegt dat vaak blijkt dat de boer niet zelf de fraudeconstructie heeft bedacht. Via de verklaring van de boer probeert de NVWA de spin in het web te vinden, de “intellectuele dader’. Het NVWA-jaarverslag meldt dat op 30 bedrijven is vastgesteld dat zij, om geen mest te hoeven afvoeren, gronden opvoerden die niet bij het bedrijf in gebruik waren. De bedrijven zijn aangeslagen voor een bedrag van € 3,5 miljoen.

Laatste reacties

 • gradje1966@

  De bedrijven die aan mestfraude mee doen gaan voor eigen gewin .
  Varkens bedrijven die de helft van de mestkosten besparen weten heel goed waar ze mee bezig zijn . Rundveebedrijven die de mest illegaal aanvoeren ook zij kopen weinig kunstmest . deze bedrijven doen niet mee aan derogatie . Ze moeten ze hard aanpakken ook de intermediairs alles inleveren

 • John*

  @ gradje, was is er mis met scheiden en zoveel mogelijk dunne fractie en andere mest met lage gehaltes lokaal af te zetten?

 • gradje1966@

  John Er is helemaal niets mis mee zolang er maar niet gesjoemeld word.
  Bij ons in de buurt gebeurt het niet legaal en dan spoelt er te veel stikstof uit
  komen we niet aan de normen en de regels worden weer scherper.
  Als iedereen zich aan de regels had gehouden hadden we nu meer mogen rijden.
  Maar de intensieve veehouder denkt alleen aan zich zelf en kijkt niet verder als zijn neus lang is .En graaft nu een kuil voor een ander

Of registreer je om te kunnen reageren.