Home

Nieuws

Binnen een maand rapportage van pachtbemiddelaar

Organisaties van pachters en verpachters hebben woensdag in Huizen gesproken met bemiddelaar Sicko Heldoorn, burgemeester van Dantumadeel. Na afloop zei deze toe binnen een maand zijn eindrapportage naar demissionair staatssecretaris Martijn van Dam te zullen sturen.

Over de inhoud daarvan wil hij nog niets zeggen. Heldoorn werd eind vorig jaar gevraagd als bemiddelaar op te treden, omdat pachters en verpachters het niet eens konden worden over een nieuw pachtbeleid.

Heikele punten zijn onder meer de vrije prijsvorming bij kort durende (‘flexibele‘) pacht en de overgang van lopende reguliere pachtcontracten naar een nieuw systeem.

‘Open eindjes oplossen’

De eindversie van het zogeheten Akkoord van Spelderholt werd vorig voorjaar niet onderschreven door jongeboerenorganisatie NAJK en pachtersbond BLHB. Beide partijen zijn, evenals LTO en de grondeigenaren van FPG, afgelopen maanden door Heldoorn gehoord en waren woensdag ook aanwezig.

Volgens LTO-onderhandelaar Arnold Michielsen Heldoorn zijn er nog steeds open eindjes om op te lossen. Hij en andere aanwezigen wilden verder niets zeggen over de inhoud van de gesprekken of de status van de rapportage waarmee Heldoorn komt.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.