Home

Nieuws

BASF en Syngenta willen Bayer-onderdelen

BASF en Syngenta en enkele andere bedrijven hebben voorlopig bod gelegd op bezittingen van Bayer.

Het gaat om onderdelen die Bayer moet verkopen om van de mededingingsautoriteiten toestemming te krijgen voor de overname van Monsanto. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen dichtbij het biedingsproces dat Bayer is gestart.

Het gaat onder meer om de verkoop van katoenzaad, koolzaad en LibertyLink, een eigenschap die in gewassen ingebouwd kan worden om de plant resistent tegen herbicide te maken. LibertyLink wordt vaak vergeleken met Monsanto’s RoundupReady-eigenschap. In totaal zouden de te verkopen bezittingen van Bayer $ 2,5 miljard tot $ 3 miljard (€ 2,7 miljard) waard zijn.

Bayer kocht het onderdeel dat katoenzaad maakt in 2007 voor $ 300 miljoen van Monsanto. BASF was eerder in de markt om het Amerikaanse FMC over te nemen, maar tot een overeenkomst kwam het niet. FMC, dat vooral generieke gewasbeschermingsmiddelen maakt, kocht zelf een flink deel van de gewasbeschermingsdivisie van DuPont – wat in de markt wordt gezien als een coup.

Bayer wil onderdelen als een pakket verkopen

Als BASF en Syngenta de bezittingen geheel of deels overnemen van Bayer, betekent dat een versterking van de grote spelers in de agrochemische industrie. Bayer wil de onderdelen het liefst als één pakket verkopen. Voor BASF zou de overname een eerste stap op het gebied van zaadveredeling betekenen. BASF verklaarde eerder weinig toegevoegde waarde te zien in de koppeling van zaden en gewasbescherming in één bedrijf.

De Duitsers zijn volgens bronnen in de industrie in eerste aanleg op zoek naar versterking van hun portefeuille insecticiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.