Home

Nieuws 4 reacties

Akkoord over convenant onverdoofd rituele slacht

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft een akkoord bereikt over het convenant onbedwelmd rituele slacht. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het convenant is gesloten met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en heeft als doel het dierenwelzijn bij de rituele slacht te verbeteren.

Bewustzijn vaak weg binnen 40 seconden

Uitgangspunt van het convenant is dat dieren die binnen 40 seconden na de halssnede niet bewusteloos zijn, alsnog worden verdoofd. Van Dam is met de convenantspartners overeen gekomen dat het bewustzijn op basis van een dreigreflex en een pijnprikkel (cornea- en geïnduceerde ooglidreflex) wordt vastgesteld door een religieus opgeleide voorsnijder. Dieren die dan nog bij bewustzijn zijn, worden alsnog verdoofd. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle schapen en geiten onder deze voorwaarden binnen 40 seconden het bewustzijn hebben verloren, bij runderen gaat het om 80 tot 85%. Alsnog een verdoving geven is voor de convenantsparners geen bezwaar om het vlees in aanmerking te laten komen om halal of koosjer te verkopen voor het overgrote deel van de geloofsgemeenschap. Voor de joods-rituele slacht (shechita) zal het vlees van dieren die alsnog verdoofd worden wel afgekeurd worden als koosjer product. “De VSV heeft mij echter laten weten dat deze dieren allemaal als onbedwelmd aangesneden halal (islamitisch-rituele slacht) een bestemming kunnen krijgen”, schrijft Van Dam.

Foto: ANP
Foto: ANP

Concrete cijfers

De rituele slacht wordt alleen toegestaan voor binnenlands gebruik. Van Dam vraagt slachterijen daarom concrete verkoopcijfers en slachtcijfers aan te leveren, om hierbij een maximaal aantal ritueel te slachten dieren vast te stellen. Om vermenging van ritueel geslacht en verdoofd geslacht vlees te voorkomen heeft Van Dam de VSV gevraagd een privaat systeem op te zetten waarin de slachtwijze geborgd wordt. VSV ziet hier echter vanaf, waardoor Van Dam als de sector niet zelf met een alternatief komt, dit zelf wettelijk zal borgen.

VSV, CMO en NIK hebben Van Dam tevens gevraagd om dieren die direct na de halssnede alsnog verdoofd worden buiten het convenant te laten vallen. Van Dam wil hier geen besluit over nemen, hij laat dit over aan de nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet, omdat de halssnede alsnog zonder verdoving zal plaatsvinden.

Ondanks de aangenomen motie van SP over een verbod op de kantelbox, gaat Van Dam deze werkwijze niet verbieden. Hoewel het kantelen van het rund een extra stressfactor bij de slacht is, wijst onderzoek uit dat het bewustzijnsverlies en het verbloeden ná het aansnijden in een kantelbox vaak beter en sneller verlopen, waardoor het lijden van het dier juist wordt verminderd.

Het convenant wordt geborgd via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Hier hoeven zeker geen camera's te hangen!!!!!!

 • bnieuwen

  Wat een godvergeten klotezooi is dat ritueel slachten.
  Ritueel slachten is niets minder dan keiharde dierenmarteling.
  En dan komt zo'n eikel als een Van Dam die nog uitzonderingen toelaat.
  Deze lul hoort opgesloten te worden. Niet meer en niet minder.
  Als ik als brave Nederlander mijn hond in een warme auto laat slaat de politie mijn autoruiten kapot om de hond er uit te halen. Volledig terecht overigens maar ritueel slachten is en blijft niets anders dan knalharde dierenmarteling.
  En waarom doet die trut van een Marianne Thieme, van de partij voor de Dieren niets? Kickt ze er op dat dieren mishandeld worden of zo?
  Zeker net op vakantie of zit ergens op de kosten van de belastingbetaler haar buik vol te vreten.
  Onze politici, niet eentje uitgezonderd, is gewoon een stelletje corrupte klunzen van het hoogste niveau. De Nederlandse boeren worden aan alle kanten kapot gemaakt met allerlei achterlijke, infantiele en populistische voorschriften terwijl de Joden en Moslims hun gang kunnen gaan.
  Een klote-politiek wat er hier in Nederland bedreven wordt.

 • poort

  Ik snap hier echt geen reet meer van!!! Wat een land...! En wat een politiek....! Waarom????? Zijn ze ergens bang voor om t gewoon te verbieden??? Je hebt helemaal gelijk; b nieuwen....! En dan die Marianne Thieme met haar fanatieke kop... Strijdend voor de dieren...... Hahahaha! Waar is ze nu? Kompleet nep is ze....

 • WGeverink

  Het dieren welzijn staat voorop. Een schaap of geit is met een mes nog wel doorheen te komen. Een koe niet meer. Koeien voor halal worden daarom gewoon eerst geschoten en daarna gesneden. Daar hebben de halal mensen zich aan aan moeten passen. Halal bison is mogelijk zonder verdoving. Voorwaarde is wel dat ze dan met hun mes bij de bison in het hok moeten. Geloof het of niet maar de halal slachters vragen zelf of de bison eerst even verdoofd kan worden!... Dierenmishandeling in de naam van het geloof mag nooit getolereerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.