Home

Nieuws

‘Weinig boeren passen ‘slimme technologie’ toe’

Het aantal boeren dat gebruik maakt van slimme technologieën ligt behoorlijk laag.

Dat komt onder meer omdat oplossingen geen concrete waarde toevoegen en boeren de technologieën niet kunnen toepassen door gebrek aan bijvoorbeeld snel internet. Dat zei Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van Rabobank tijdens de F&A Next-conferentie in Wageningen.

Marttin, een Braziliaanse boerenzoon, gelooft in slimme technologieën, zoals zelfrijdende landbouwmachines, robotica en het gebruik van grote hoeveelheden data om bedrijfsbeslissingen mee te nemen. Het is de richting waarop iedereen denkt, aldus Marttin. Sinds 2014 is circa $ 6,5 miljard geïnvesteerd in slimme technologieën voor de landbouw. Daarbij merkt Marttin op dat durfkapitalisten een groot deel van hun geld investeren in onlineverkoopkanalen.

Gebrekkige aansluiting praktijk

Landbouwoplossingen missen nog vaak de aansluiting bij de boerenpraktijk of kunnen gewoonweg niet worden toegepast bij gebrek aan (internet)infrastructuur. Daarnaast spelen lage marges op het boerenbedrijf een rol, evenals discussies over privacy, het eigendom van de data en een gebrek aan een gemeenschappelijk operationeel platform waarop systemen kunnen worden aangesloten. Het laatste punt komt neer op te weinig samenwerking tussen bedrijven.

Meer investeren in verzameling, verwerking en management

Dirk Jan Kennes, Rabobank-specialist op het gebied van agrarische productiemiddelen, voegt er aan toe dat investeringen nodig zijn in dataverzameling, dataverwerking en datamanagement. De meeste investeringen gaan nu naar het middenstuk, naar dataverwerking, algoritmes en software. Te weinig geld gaat naar nieuwe technologieën om data te verzamelen en om te zetten in concrete taken voor de boer of diens materieel.

Kunstmatige intelligentie

Kennes wijst op de rol van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld een robot die een combine vervangt. Daarbij wijst de in Hongkong gevestigde analist op een uitspraak van Kevin Kelly, de oprichter van Wired Magazine. Kelly zei niet lang geleden op de vraag waar de volgende tiendzuiend startups op zullen inzetten. “Neem x en pas kunstmatige intelligentie erop toe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.