Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl] 2 [Missing text /esp/article/comments for nl]

‘We hoeven niet naar Mars om de wereld te voeden’

‘We hoeven niet naar Mars om de wereld te voeden. Dat redden we op aarde zelf, ook als de wereldbevolking toeneemt tot 9 of zelfs 10 miljard mensen en als er in Afrika alleen al 4 miljard mensen wonen.’ Dat zei Louise Fresco bij de start van de tweedaagse internationale agrarische innovatiebeurs GFIA in de Jaarbeurs in Utrecht, dinsdag.

Voor die voedselverziening moet de productie dan wel ruim verdubbelen, en ook nog duurzamer. Hoe dat dan moet met al die mensen is een zorg. Het is ook de toekomst van veel slimme ondernemers, zo bleek op de beurs en bijbehorende conferentie, die voor het eerst in Europa wordt gehouden. ‘We hebben gamechanging innovations nodig’, sprak staatssecretaris Martijn van Dam, die de dag opende. Dat Nederland daar een voorname rol in kan spelen, staat voor hem en voor bijna elke andere spreker van de dag wel vast. Van Dam wil dat ons land binnen tien jaar leidend is in voedselinnovatie.

Martijn van Dam. Foto: Koos Groenewold
Martijn van Dam. Foto: Koos Groenewold

Teeltsysteem in meeneemformaat

Het zijn, om met Fresco te spreken, opwindende tijden. De vele zeer verschillende innovaties op de beurs bevestigen dat. Tegenover een Noorse geitenboer die zijn dieren zonder draad, maar met een satellietgestuurde halsband binnen de perceelsgrenzen houdt, staat een Britse uitvinder die vanaf volgend jaar ‘de grootste verandering in 100 jaar’ op de markt brengt: een zaadbehandeling geschikt voor elk denkbaar gewas, dat een stikstofbindende bacterie inbrengt in de plantencellen, waardoor het gewas met veel minder kunstmest toe kan. Even verder staat een stand met turn-key systemen voor ledverlichte productie etageteelt groenten en kruiden ín restaurants: urban farming in meeneemformaat. Het is ook een prima omgeving voor Solynta, de ontwikkelaar van de zaadaardappel, die mogelijk de hele aardappelwereld op de kop gaat zetten. En tussendoor uiteraard diverse bedrijven die iets doen met satellietfoto’s, dataverzameling en –interpretatie en sensoren voor vee.

Revolutie

Er is een revolutie gaande in de landbouw. En die leunt op spectaculaire ontwikkelingen op gebieden als dataverkeer en genetica. Een van de gevolgen van de datarevolutie is dat het tracking en tracing probleem zal verdwijnen. Het duurt niet lang meer, volgens Fresco, dan zit er in elke verpakking die de supermarkt verlaat een chip met alle denkbare informatie. De opkomst van smartphones betekent in ontwikkelingslanden dat boeren ineens toegang hebben tot informatie die tot nu toe onbereikbaar was, over weer, gewasontwikkeling en opbrengsten.

Louise Fresco. Foto: Koos Groenewold
Louise Fresco. Foto: Koos Groenewold

Fresco’s grootste zorg is niet dat de techniek of de logistiek van de voedselproductie, maar de acceptatie door de consument en de burgerij van moderne productiemethoden. ‘Dit alles werkt niet als de consument het belang van innovatie niet inziet. Dat is mijn echte angst. Investeren we daar wel genoeg in? De consument is wantrouwend. Dat moeten we overwinnen.’

Agrarische innovaties

Fresco’s zorg over de weerstand bij consumenten tegen innovatie wordt bevestigd door een spreker uit heel andere hoek: Adam Anders van investeringsmaatschappij Anterra Capita. Hij stelt vast dat juist als het om voedsel gaat mensen afhoudend zijn tegenover moderne technologie, maar dat ze bij een nog veel kwetsbaarder onderwerp, de gezondheidszorg, juist elke innovatie dankbaar omarmen. Het is een van de factoren, volgens hem, die verklaart waarom in de agrarische sector innovaties langzamer gaan dan in andere sectoren. Anders stelt vast dat iedere economische sector zijn baanbrekende nieuwe bedrijf heeft gezien die de wereld op zijn kop zette. Denk aan Facebook in de media, Tesla in de wereld van mobiliteit. ‘Waar blijft de agrarische Tesla?’, vraagt hij zich af.

Foto’s met satellieten

Zo’n bedrijf zou Planet kunnen zijn, dat in hoog tempo satellieten in de lucht brengt, soms tientallen tegelijk. Het heeft er nu 100 in een baan om de aarde, die iedere dag als een soort scanner de hele wereld kunnen fotograferen. Dit levert beelden op die kunnen helpen bij management van gewassen. Mede-oprichter Robbie Schingler: ‘Satellieten zijn nu gewoon massaproductie. Data worden een commodity.’ Zijn foto’s kunnen ondernemers helpen efficiënter en effectiever te werken.

Het is de eerste keer dat GFIA in Europa gehouden wordt. Proagrica, uitgeverij van Boerderij, is mede-organisator.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

[Missing text /esp/comments/manycomments for nl]

  • Maas1

    Nu breekt mn klomp,de voedsel productie moet verdubbelen natuurlijk geld dit niet voor de Nederlandse Melkveehouder deze moet verdwijnen vanwege het ingezette beleid,maar toch...Wie verzint zoiets als het fosfaat plafond met een bijsluiter van verdeel en heers druk en presmiddel. Waarom geen beleid van energie uit mest, het opwaarderen van meststoffen en producten uit mest....Waarom niet, wellicht hebben de beleid makers niet de brains voor een nieuwe ingeslagen visie, en zijn alleen bij machte om met het korte termijn geheugen duizenden en duizenden runderen de klink over te jagen. Het is een schande..

  • j.verstraten1

    Staat ook iets in Maas1 waar de zorg van Fresco zit.

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]