Home

Nieuws 4 reacties

Van Dam: camera’s geen risico privacy slachthuismedewerker

Afspraak tussen slachterijen en NVWA over cameratoezicht in slachthuizen vormt geen gevaar voor de privacy van slachthuismedewerkers.

Dat zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de misstanden in een Belgisch slachthuis.
De beelden worden gemaakt op basis van vrijwilligheid en blijven in het bezit van de slachterijen zelf. Alleen de NVWA kan toegang krijgen tot de beelden in het kader van toezicht op het slachtproces, legt Van Dam uit. Hij ziet daarom geen risico dat de beelden in handen komen van andere partijen.

Kamerdiscussie over gevolgen cameratoezicht

CDA en VVD zijn bezorgd over de gevolgen van camera’s in slachthuizen voor de veiligheid van de medewerkers. De partijen vrezen voor bedreigingen vanuit activistische organisaties naar aanleiding van de camerabeelden.
GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff benadrukt bij het debat dat er duidelijk onderscheid moet zijn bij het gebruik van de beelden. Camerabeelden die bestemd zijn voor controle en handhaving, moeten niet gebruikt worden voor informatievoorziening voor het publiek, vindt hij.
PvdD wil juist dat het publiek uitgebreider wordt geïnformeerd over de hele vleesketen. Ze wil beelden van alle schakels in de keten beschikbaar maken voor het publiek.

Van Dam: vrijwillig inzicht geven in productieproces

Van Dam ziet er niets in om dit wettelijk op te leggen. Hij merkt wel op dat steeds meer schakels vrijwillig inzicht geven in het productieproces. “Als er dan onderdelen zijn die je liever niet laat zien, moet je als ondernemer misschien eens denken of je dit niet beter op een andere manier kan doen”, vindt Van Dam. Hij voegt er aan toe dat hij ook vindt dat consumenten die vlees eten maar eigenlijk liever niet weten hoe dat vlees tot stand komt, er misschien ook nog een keertje over moeten nadenken. “Uiteindelijk hoort bij vlees eten immers dat dieren geslacht worden”, aldus Van Dam.

Afspraken met vleessector

De staatssecretaris heeft met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) afspraken gemaakt over het ophangen van camera’s in slachthuizen. Ook met slachterijen die niet zijn aangesloten bij deze koepelorganisaties, gaat Van Dam binnenkort in gesprek over cameratoezicht. Hij gaat er vanuit dat ook zij bereid zijn om camera’s op te hangen en de beelden ter beschikking te stellen aan de NVWA. Als dit niet gebeurt of als de naleving onvoldoende is, houdt Van Dam wetgeving achter de hand.

Laatste reacties

 • farmerbn

  In het begin van het artikel is links-politicus Van Dam stellig dat de privacy heilig is maar daarna begint hij aan een elastiek te trekken. Ik zou daar geen vertrouwen in hebben en garanties vragen. Er hoeft maar één mafkees bij de NVWA te zitten of te komen en de beelden liggen op straat of erger op internet. Er moet een sanctie komen op het verbreken van de belofte met een erg hoge geldboete én een lange gevangenisstraf. Slachthuismedewerkers zijn hun leven niet zeker als de beelden voor iedereen dus ook voor radicalen beschikbaar zijn.

 • ...............

  ik wil ook camera's op alle ministerie's.

 • Bennie Stevelink

  Vion heeft onlangs beelden van het hele slachtproces op internet gezet. De beelden zijn gemaakt door Eyes on Animals, dus niet door Vion zelf. Op deze beelden zijn medewerkers herkenbaar in beeld.

  Hoe meer transparantie hoe beter, het verkleint de mogelijkheid van activisten om met suggestieve berichtgeving emoties van het publiek te prikkelen.

 • farmerbn

  Actiegroepen zijn niét transparant en om te voorkomen dat ze met een pistool in de tuin staan van de slachterij-medewerker is onherkenbaarheid op filmpjes aan te raden.

Of registreer je om te kunnen reageren.