Home

Nieuws 4 reacties

Universiteiten starten centrum voor dierenwelzijn

Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research lanceren vandaag, 9 mei, een samenwerkingscentrum op het gebied van dierenwelzijn en ‘verantwoord omgaan met dieren’.

Het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) zoekt naar eigen zeggen antwoorden op vragen over omgang met dieren in een open dialoog tussen wetenschap en maatschappij. “Het gaat daarbij om vragen als hoe moeten wij op een goede manier met dieren omgaan en wat is goed? Hoe kunnen mensen en dieren in harmonie samenleven? Sommige mensen vinden dat we dieren niet zomaar mogen gebruiken als voedsel of voor vermaak, voor anderen zijn dieren vooral een bron van inkomsten”, stellen beide universiteiten vast.

De een vindt het geen probleem om te jagen op herten of wilde zwijnen, de ander is daar fel op tegen, aldus CenSAS. “Daarover bestaan veel verschillende opvattingen en daarbij spelen verschillende belangen een rol.”

‘Sommige mensen vinden dat we dieren niet zomaar mogen gebruiken als voedsel of voor vermaak, voor anderen zijn dieren vooral een bron van inkomsten’, stellen Universiteit Utrecht en Wageningen UR vast.

‘Open dialoog’ over hoe we omgaan met dieren

Het CenSas zegt partijen met uiteenlopende standpunten of belangen te willen verbinden en het wil ‘een open dialoog op gang brengen tussen wetenschap, stakeholders en de rest van de maatschappij’.

Diergerelateerde vraagstukken

De Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research beschikken samen over veel wetenschappelijke expertise op het gebied van diergerelateerde vraagstukken, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring voorafgaand aan de opening. Door deze kennis samen te brengen met ideeën en visies vanuit de samenleving, wil CenSAS bijdragen aan het duurzaam en verantwoord omgaan met dieren.

Laatste reacties

 • alco1

  Oeps. Straks moeten alle koeien op stal!

 • farmer135

  Gaan universiteiten nu ook al onze morele waarden bepalen ? Dit is niet echt wetenschappelijk verantwoord.

 • f.p.zomer

  Gaat helemaal goed komen nu.

 • koestal

  nu kunnen de studenten aan de slag,veel gekeuvel en weinig wol

Of registreer je om te kunnen reageren.