Home

Nieuws 3 reacties

‘Tien jaar verlenging voor glyfosaat’

De onkruidbestrijder glyfosaat krijgt als het aan de Europese Commissie ligt een verlengde toelating van tien jaar.

Dat voorstel doet de Europese Commissie aan de lidstaten in het permanent comité voor de planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff).

De toelating voor de werkzame stof glyfosaat is eind 2015 verlopen. Glyfosaat ligt al geruime tijd onder vuur, onder andere vanwege de veronderstelde kankerverwekkendheid voor de mens. De Europese commissie heeft na verwoede politieke discussies besloten het definitieve besluit over verlenging van de toelating uit te stellen tot na het advies van het Europees agentschap voor chemicaliën (Echa). Het Echa kwam tot de conclusie dat glyfosaat niet het etiket kankerverwekkend behoort te krijgen.

Sociaaldemocratische fractie stemt niet in met toelating

De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement heeft woensdag in een reactie gezegd niet te zullen instemmen met de toelating. Volgens de sociaaldemocraten moet de Europese Commissie het voorzorgsbeginsel toepassen en op die gronden de toelating voor glyfosaat niet verlengen. Daarbij komt dat in de VS in een juridische procedure gegevens op tafel zijn gekomen, die suggereren dat producent Monsanto eigen artikelen over de giftigheid van glyfosaat liet ondertekenen door academici ter ondersteuning van het middel.

De toelating van glyfosaat loopt via het Scopaff. Als de lidstaten er daar niet uitkomen, kan de Europese Commissie uiteindelijk zelf een besluit nemen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik denk dat je eerder kanker krijgt van het roken maar dat mag wel omdat de staat daar veel belastinggeld op pakt. Hypocriet dus.

 • Bertus Buizer

  Volgens de Franse professor Gilles-Eric Séralini, die al 15 jaar onderzoek heeft gedaan naar Roundup, heeft Monsanto alleen toelating aangevraagd voor glyfosaat, terwijl de hulpstoffen in Roundup volgens Séralini vele malen giftiger zijn dan de werkzame stof glyfosaat. Monsanto doet er altijd geheimzinnig over, maar volgens Séralini gaat het om hulpstoffen op basis van olie en arsenicum!!!
  Zie: <>

  Dit zou het College voor de Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) en de EFSA en de Europese Commissie toch aan het denken moeten zetten, zou je zeggen. Gek dat er in die kringen wat Roundup betreft kennelijk alleen over glyfosaat wordt gesproken.

 • farmerbn

  Je bent natuurlijk niet verplicht om gangbare landbouwproducten te consumeren. Als het gangbare niet goed genoeg is voor je dan koop je toch biologisch? Er is dus een alternatief. Hoef je de gangbare landbouw niet verder tegen te werken. Zint het niet, koop je het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.