Home

Nieuws 2 reacties

Schultz: natuurcompensatie vooraf niet nodig

De regels rondom compensatie van maatregelen in het Nationaal Natuurnetwerk zijn wel iets aangescherpt, maar niet zodanig als LTO meent.

Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen tijdens een debat in de Eerste Kamer over de Omgevingswet. LTO Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) hadden hun zorgen geuit over strengere regels voor activiteiten rond het Nationaal Natuurnetwerk (NN).

Door een aangenomen motie in de Tweede Kamer van D66 zijn de afspraken over natuurcompensatie iets aangescherpt, waarmee hoogwaardige natuurcompensatie geborgd is. “Eventuele nadelige gevolgen voor de wezenlijke kenmerken of waarden van het Natuurnetwerk moeten tijdig worden gecompenseerd. Verder is een resultaatsverplichting opgenomen als ondergrens voor de bescherming van het Natuurnetwerk, dus de kwaliteit, de oppervlakte en de samenhang ervan moeten behouden blijven”, legt Schultz uit.

Compensatie hoeft niet vooraf

De compensatienatuur hoeft niet – anders dan LTO meent – voorafgaand aan de ingreep gerealiseerd te zijn. Wel moet de natuurcompensatie tijdig worden vastgelegd om te voorkomen dat de compensatie te lang vooruit geschoven wordt, waarbij de natuurwaarde daalt. “Er zit wel een aanscherping in, maar die is niet zo erg als gepercipieerd wordt door de buitenwereld. Als je compenseert, moet dat echter wel een serieuze compensatie zijn. Dat lijkt me eigenlijk ook terecht”, aldus Schultz.

De Eerste Kamer stemt volgende week over de moties die zijn ingediend bij de behandeling van vier AMvB’s die onder de omgevingswet komen te liggen. De Omgevingswet zelf werd vorig jaar al goedgekeurd door beide Kamers. De omgevingswet is een verzamelwet waarin alle regelgeving met betrekking tot ruimtelijk beleid samen komt. Dit moet uitvoering van het beleid vereenvoudigen.

Laatste reacties

 • JKr

  Voor natuur moet alles wijken in dit land en mag alles kosten. Als wij eens net zo serieus behandeld werden zag het er voor ons een stuk beter uit. Maar wat het kost komt ook nog eens voor een groot gedeelte op onze schouders.

 • Grensboerke

  Kan iemand me eens uitleggen waarvoor we compenseren?
  Je offert natuur voor natuur; ik zie daar de compensatie niet in!
  Omdat de Belgen de Schelde uitdiepen gaan wij land onder water zetten?
  Compleet doorgeslagen!
  Wanneer kan ik deze onzin van mijn belastingen aftrekken?

Of registreer je om te kunnen reageren.