Home

Nieuws 12 reacties

Schippers: klimaat ligt lastig bij kabinetsformatie

Klimaat is een van de pijnpunten bij de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. Dat zegt informateur Edith Schippers tijdens de wekelijkse persconferentie over de formatieonderhandelingen.

De partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet botsen af en toe flink met elkaar. Schippers liet zich ontvallen dat klimaat en immigratie lastige onderwerpen zijn. Ondertussen wordt er al wel geschreven aan een regeerakkoord, want op sommige onderwerpen is al overeenstemming.

Sinds maart onderhandelen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet. Deze week hebben de onderhandelaars het onder meer gehad over migratie, veiligheid, wonen, landbouw, gas, arbeid en zorg.

Buma en klimaatvoorstellen

Inhoudelijk willen Schippers en de onderhandelaars nog niets zeggen over de onderwerpen. Wel schreven diverse media dat CDA-leider Sybrand Buma grote moeite zou hebben met de klimaatvoorstellen. De onderhandelaars zeggen het geschetste beeld niet te herkennen. “Ik heb veel verhalen in kranten gezien en daar klopt erg weinig van”, zei VVD‘er Halbe Zijlstra. “Ik heb vertrouwen in dit proces en al mijn collega’s daar aan tafel”, liet GroenLinks-voorman Jesse Klaver weten.

Schippers streeft er nog steeds naar om voor het zomerreces van de Tweede Kamer een nieuw kabinet te hebben. Dat is begin juli. “Ik geloof nog steeds dat we eruit kunnen komen.” Maar ze weet niet of het gaat lukken. Volgens Schippers doet iedereen hard zijn best om tot een akkoord te komen.

Laatste reacties

 • John*

  groenlinks moet eerst meer niveleren zodat alle burgers evenveel bij kunnen dragen aan meer duurzaamheid. Het zal een rem betekenen op de economische groei maar voor duurzamere producten zal er meer geld naar de landbouw en energie moeten gaan wat een betere toekomst betekent voor de agrariers. Helaas wat minder vliegereisjes en dure auto's maar dat is prima toch?

 • info519

  zou Von Martels regeren met activisten van Groen Links goed vinden? Van de VVD weten we inmiddels hoe links ze zijn.....blijft weinig over van de VVD en CDA als dit feest door gaat.....groene klaver

 • Bennie Stevelink

  Het risico is dat GroenLinks hoge eisen stelt op milieugebied en daarbij steun krijgt van D66. De VVD kiest voor de industrie en verkeer. Ze vinden een compromis door het milieuprobleem neer te leggen bij de landbouw.
  GroenLinks kan hier de PvdD mee aftroeven, D66 dient hierbij zijn achterban uit de grachtengordel die recreatieve belangen hebben op het platteland en de VVD dient zijn achterban die belang hebben bij auto en industrie. Of het klimaatprobleem werkelijk van de landbouw komt doet hierbij niet terzake.

  Het laten verdwijnen van derogatie en inkrimpen van de veestapel past ook in dit plaatje. Het CDA is in dit geval de enigste die nog opkomt voor werkelijk klimaatbelang en landbouw.

 • alco1

  Dat het hele milieuplan gestoeld is op pure nonsens, moet toch uitgelegd kunnen worden?
  Een schone taak Von Martels!
  Ik wil jouw tekst wel schrijven.

 • agratax(1)

  Naast alle GL maatregelen voor de consument en producent, die voor de kiezer pas duidelijk worden als ze geconfronteerd worden met niet te repareren prijsstijgingen, komt daar nog de extra auto belasting bij om het platteland nog verder leeg te zuigen. Laten we wel zijn zonder auto is de plattelandsbewoners nergens, voor school, zwemles, bezoek dokter etc. zijn deze mensen aangewezen op hun auto om de grote afstanden te overbruggen omdat het openbaar vervoer lang geleden door de grachtengordel is weg bezuinigd t.b.v. het openbaar vervoer in de randstad. Wonen buiten de randstad wordt op termijn onbetaalbaar, met dank aan linkse politieke gedachten goed. Mijn enige hoop is gevestigd op een te halsstarrige Klaver, die alleen maar denkt aan belasten en Nederland uit de markt prijzen, waardoor de serieuze onderhandelaars met Buma meegaan in een gematigd milieu beleid. Een beleid dat zowel de geit als de kool spaart.

 • JKr

  Die Wijfels van het CDA moeten ze ook stamp onder zijn kont geven, als ik de krant mag geloven, wat een loser. Staat even niet in de belangstelling en dan roepen ze weer zomaar wat, maakt niet uit wat, als het maar belangrijk klinkt. Dat zijn nog eens mannen waar je het best niets mee te maken kunt hebben, verkopen hun vrouw nog wel voor een habbekrats als ze de kans krijgen. Net als zo'n Daan van Doorn. Ze hebben geen ruggengraat rechts roepen en links doen.

 • farmerbn

  SGP en CU kunnen niet regeren met D66, en CDA niet met Groen links. Blijft over PvdA. Die laatste kan na mislukte gesprekken met de huidige vier aanschuiven en snel een regering vormen. Beter voor het land. Aan Rutte heb je niks: Hij laat Buma de boeman spelen. Erg slap weer van die Rutte die wel iets ziet in groen Rechts.

 • hylkema.l

  Herman Wijffels wil blijkbaar als informateur op de bank spelen. Maat ook uit de reacties blijkt dat er veel zeer deskundige formateurs onder de lezers zitten. We zullen echter nog een poosje geduld moeten hebben.

 • lepercheron 46

  JKr; Praat mij niet over Herman Wijfels Als vroegere directeur van de GOS, de latere coveco, was ie al waardeloos, toen topman van de rabo, ook al niets, en als informateur was het ook niets, en nu zijn eigen CDA afkraken, weg met die man.
  Laat Buma maar voet bij stuk houden.

 • metal

  Buma leeft 30 jaar terug ,als we niets doen aan het klimaat gaat het ons door alle droogte veel geld kosten.En daar moeten ook wij ons steentje aan bij dragen .Anders komt er oorlog door voedsel gebrek en komen er nog meer vluchtelingen met alle problemen van dien.En ja een paar kernbommen maakt een hoop rommel.Maar lost natuurlijk wel het klimaatprobleem een beetje op.

 • alco1

  @metal.
  Natuurlijk moet er iets gedaan worden.
  Maar de landbouw de schuld in de schoenen schuiven lost niets op.

 • JKr

  Metal: droogte ik dacht dat we natte voeten zouden krijgen. En een tijdje terug liepen de grote olifanten waar nu de Noordzee is. Vraag maar eens aan vissers wat hun bijvangst is. Verandering van klimaat is van alle tijd. De temp stijging ligt maar aan 1 ding dat is de zon, die bepaalt voor 99,999999999% de temp op aarde. Nu begint Winsemius zich er ook nog mee te bemoeien, weer zo'n loser. Als oud directeur van natuurmonumenten wil hij Buma ook de schuld in de schoenen schuiven dat de formatie niet lukt. Deze Winsemius hoort in het rijtje v Doorn en Wijfels thuis.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.