Home

Nieuws 5 reacties

Schippers: Tjeenk Willink moet impasse doorbreken

Herman Tjeenk Willink moet de impasse in de kabinets(in)formatie doorbreken. Dat stelt informateur Edith Schippers voor aan de Tweede Kamer.

Schippers heeft maandag verslag uitgebracht over haar pogingen gesprekken op gang te krijgen die kunnen leiden tot een meerderheidscoalitie.

Hoewel Schippers uitputtend bij alle partijen heeft gepolst welke mogelijke combinaties er zijn, lukt het haar niet een combinatie bijeen te brengen, waaraan alle betrokken partijen ook willen meewerken. Besprekingen tussen de grootste partij (VVD), samen met CDA, D66 en GroenLinks strandden in een eerder stadium. Pogingen om gesprekken met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op gang te brengen strandden door de afwijzing van ChristenUnie door D66.

Nieuwe impuls geven aan informatie

Hoewel de PvdA nu niet wil meewerken aan een informatie – gezien het grote zetelverlies – stelt Schippers voor om de PvdA‘er Herman Tjeenk Willink als informateur aan te stellen. Zijn opdracht moet ruim geformuleerd worden, vindt Schippers, zodat Tjeenk Willink de ruimte krijgt om zich te richten op een ‘kabinet dat op voldoende steun kan rekenen in de volksvertegenwoordiging’. Dat kan ook een minderheidskabinet zijn, zegt Schippers, ‘in welke vorm dan ook’.

Schippers zegt dat Tjeenk Willink, die ervaring heeft met kabinetsformaties onder koningin Beatrix, een nieuwe impuls kan geven aan de informatie. Zij beschouwt Tjeenk Willink als ‘iemand met groot gezag, veel ervaring en enige afstand tot de huidige politiek’. De Kamer praat dinsdag over de informatie.

PvdD: CDA niet uitgesloten als coalitiepartner

De Partij voor de Dieren sluit het CDA niet langer uit als coalitiegenoot. Dat blijkt uit het verslag van informateur Schippers. Tot nu toe heeft PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme steeds gezegd niet te willen meewerken aan een kabinet, waarin ook CDA zitting heeft. Voorwaarde voor Thieme is dat een kabinet een ‘ambitieus klimaatbeleid’ voert.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zo lang het CDA de PvdD en Gr. Links maar uitsluit vind ik alles best.

 • ENDE902

  Zo te zien is niet alleen de de agrarische sector verdeeld.

 • Herman Gallé

  Groen Links, Partij voor de Dieren, SP, D66, VVD: 85 zetels..............

 • alco1

  Concessies doen om een meerderheidskabinet te krijgen zal geen gemakkelijke weg worden. Hiervoor is de afstraffing aan het adres van de PvdA te groot.
  Als oppositie krijg je nog meer voor elkaar. Zie de PvdD.
  Wie moet er dan regeren.
  Eén partij die het meeste gedogen geniet.
  Daarvoor krijgen alle Kamerleden twee stemmen.
  Eenmaal kunnen ze stemmen voor het eigen en de andere stem geven aan de partij, waarin ze het meeste vertrouwen hebben.

 • Bennie Stevelink

  Herman Gallé, de SP heeft tot mijn vreugde al aangegeven niet met de VVD te willen regeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.