Home

Nieuws

‘Platteland moet voordeel globalisering meekrijgen’

Het platteland mag niet het kind van de rekening van de globalisering worden. Dat schrijft de Europese Commissie in een witboek over de toekomst van Europa.

De nota is woensdag 10 mei gepresenteerd door de commissarissen Frans Timmermans en Jyrki Katinen. Doel van het stuk is ervoor te zorgen dat de voordelen van globalisering meer ten goede komt aan de burgers. Timmermans zegt dat mondialisering goed is voor de Europese economie als geheel. “Maar daar hebben onze burgers weinig boodschap aan als de voordelen ervan niet beter en eerlijker worden verdeeld.”

Extra aandacht nodig voor platteland

Timmermans en Katinen schrijven dat er extra aandacht nodig is voor het platteland. De weerbaarheid van plattelandsgemeenschappen moet worden versterkt, omdat zij het risico lopen achter te blijven bij de globalisering. Ontvolking of krimp kan het gevolg zijn.

“Een modern gemeenschappelijk landbouwbeleid speelt een sleutelrol bij het versterken van de concurrentiekracht van de agrifoodsector”, aldus de nota. De versterking moet onder meer vorm krijgen door in internationale afspraken de Europese hoge standaarden als norm geaccepteerd te krijgen.

Mondialisering

In het stuk van de Europese Commissie wordt opgesomd wat mondialisering de Europese Unie heeft opgeleverd: “De wereldhandel is een sterke stimulans voor de economische groei van de EU en elk miljard euro aan uitvoer extra is goed voor 14.000 nieuwe banen”.

Volgens de nota profiteren met name armere huishoudens van goedkopere invoer. “Maar de voordelen zijn niet vanzelfsprekend en komen onze burgers ook niet in gelijke mate ten goede. Ook is het nadelig voor Europa dat andere landen niet dezelfde normen hanteren op het gebied van werk, gezondheid en veiligheid, waardoor Europese bedrijven minder goed op prijs alleen kunnen concurreren met buitenlandse ondernemingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.