Home

Nieuws 1 reactie

Nieuw systeem voor energieopslag bij Fotonenboer

Als het project slaagt is dat het begin van een ‘revolutie in de energievoorziening’.

Op het melkveebedrijf van de familie Borgman Roeterdink in Vierakker (Gld), bekend als de Fotonenboer, start op 19 mei een nieuwe project voor energieopslag. In het project wordt een nieuwe methode voor de opslag van lokale energie getest in een zogenoemde Zink-Bromide Redox Flow batterij. In dat systeem wordt energie opgeslagen via chemische reacties.

De geplaatste Zink-Bromide Redox Flow batterij. Foto: Fotonenboer.nl
De geplaatste Zink-Bromide Redox Flow batterij. Foto: Fotonenboer.nl

Klik hier voor meer foto’s van het plaatsen van de batterij.

Zonne-energie benutten

Vanaf 2010 wordt op het bedrijf gewerkt met grootschalige opwekking van zonne-energie. De in 2010 geïnstalleerde zonnepanelen hebben een capaciteit van ongeveer 45.000 kWh per jaar. In het project Fotonenboer is de technische haalbaarheid gedemonstreerd van elektriciteitsopslag op bedrijfsniveau. Dat laatste is nodig om de zonne-energie ook te kunnen benutten op momenten dat de panelen geen stroom leveren. Het project is in 2015 afgesloten en was deels succesvol. De toen gebruikte batterij bleek echter teveel nadelen te hebben en is inmiddels stuk.

Techniek voor het eerst toegepast

In het nieuwe project wordt een Zink-Bromide batterij gebruikt. Die baanbrekende techniek wordt voor het eerst in Nederland toegepast. De proef wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van bedrijven. Dat is het bedrijf van de Fotonenboer, het bedrijf dat de batterij en benodigde chemicaliën levert (ICL), een project ontwikkelaar (Trinergie), een energieleverancier (AgroEnergy), een expert in meet- en regeltechniek (Hogeschool Arnhem en Nijmegen Han) en LTO Noord Projecten.

Revolutie

Volgens het samenwerkingsverband van bedrijven kan een geslaagd project het begin zijn van een ‘revolutie in de energievoorziening’. Vanwege dat maatschappelijke belang wordt het project mede gefinancierd door de Europese Unie via de provincie Gelderland.

Eén reactie

  • Henk Willems

    Een vergelijkbaar systeem staat bij een akkerbouwer in Odoorn. Zij werken met lit/ion batterijen. Ze maken als grootverbuiker gebruik van verschillende energiemarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.