Home

Nieuws

Nieuw innovatiecentrum voedseltechnologie

In Friesland wordt een nieuw innovatiecentrum voor voedingsmiddelentechnologie ingericht.

De provincie Friesland, het bedrijfsleven en de hogeschool Van Hall Larenstein investeren € 5 miljoen in het centrum. Het ‘Food Application Center for Technology’ (FACT) komt in een bestaand gebouw bij de hogeschool en MBO Life Sciences in Leeuwarden.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Het centrum moet voedingsbedrijven in Noord-Nederland helpen samen met de onderwijssector onderzoek te doen, te experimenteren en te innoveren. De gedachte is dat bedrijfsleven en het onderwijs door samen te werken aan projecten veel van elkaar kunnen leren. Samen delen ze kennis, schaffen ze apparatuur aan en bouwen ze aan een netwerk van nieuwe klanten.

Technologie is volgens de initiatiefnemers van toenemend belang in de voedingswereld. De wereldbevolking groeit en wordt rijker, en dus moet een productieslag gemaakt worden. Consumenten hebben steeds meer behoefte aan specifieke voeding en de vraag naar duurzame producten leidt tot de vraag hoe voedselverspilling te voorkomen of reststromen te gebruiken.

Processen testen

VMEngineering is een bedrijf dat met name zuivelbedrijven helpt in de procestechnologie en is één van de deelnemers. Bob van Meerendonk: “We hebben in 2016 een kantoor in Sneek geopend omdat onze klanten in de zuivel vooral in het Noorden zitten. FACT zal ons helpen om aan goed opgeleid personeel te komen en we kunnen nieuwe processen op een relevante pilotschaal testen.”

De provinciale steun geldt voor een periode van vier jaar. Binnen deze periode moet FACT worden gebouwd, zijn ingericht en moet het bedrijfsleven volop actief zijn binnen het centrum. De exploitatie zou dan voldoende moeten zijn om zonder subsidie verder te kunnen gaan.

Bouwen in verschillende fases

De proceshal wordt onderverdeeld in een gedeelte voor droge processing (voor onder andere de brood- en vleesindustrie) en een gedeelte voor natte processing (voor vloeibare producten).

Eerst worden faciliteiten voor het natte gedeelte aangeschaft, zoals apparatuur voor het maken van sauzen en emulsies en het scheiden en afvullen van producten. In een later stadium volgen de faciliteiten voor het droge gedeelte.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Of registreer je om te kunnen reageren.