Home

Nieuws

Meeste export is Nederlands product

De uitvoer van voeding en levende dieren vanuit Nederland bestaat voor het overgrote deel uit Nederlands product. Wederuitvoer was in 2016 goed voor bijna 27% van de exportwaarde.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat benadrukt dat wederuitvoer voor Nederland aanzienlijk minder oplevert.

Volgens cijfers van het CBS ging in 2016 voor € 58,7 miljard aan voeding en levende dieren vanuit Nederland de grens over. De waarde van de wederuitvoer bedroeg € 15,7 miljard. Dranken, tabak en bijvoorbeeld bloemen en dierlijke en plantaardige oliën zitten niet in deze cijfers. De uitvoerwaarde van Nederlands product is sinds 2006 toegenomen met € 16,3 miljard.

‘Wederuitvoer veel minder lucratief’

De wederuitvoer nam in dezelfde periode toe met € 7,8 miljard. Wederuitvoer is in het algemeen veel minder lucratief, aldus het CBS. Uit de totale handelscijfers blijkt dat Nederland per euro exportwaarde ongeveer 11 cent verdient aan wederuitvoer. De uitvoer van producten van Nederlandse makelij levert Nederland ongeveer 57 eurocent per euro exportwaarde op.

Verreweg de meeste wederuitvoer gaat naar andere Europese bestemmingen. Het gaat dan om producten die Nederland binnenkomen en vrijwel zonder bewerking verlaten, maar wel even eigendom zijn geweest van een Nederlands bedrijf. Nederland telt talloze handelshuizen die zich specialiseren in voeding en levende dieren, zoals Nidera, Louis Dreyfus, Hoogwegt en Cefetra.

Bij wederuitvoer valt onder meer te denken aan Braziliaanse sojabonen die via Nederlandse handelaren naar de Duitse of Franse mengvoerindustrie gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.