Home

Nieuws 1 reactie

Kamp maakt duurzame initiatieven makkelijker met wet

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) komt met een wetsvoorstel dat het makkelijker moet maken om duurzaamheidsinitiatieven vanuit het bedrijfsleven zoals ‘De Kip van Morgen’ uit te voeren.

Initiatieven om duurzamere producten aan te bieden lopen te vaak tegen bestaande regels aan, vindt Kamp. Door vooraf duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet mag en meer ruimte te bieden, moeten dit soort initiatieven beter van de grond komen. Afgelopen jaren liepen initiatieven op het gebied van energie, voedsel en dierenwelzijn vast vanwege mededingingsregels. De afspraken die in de keten werden gemaakt over verduurzaming hadden volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nadelige gevolgen voor de consument, waardoor de ACM geen goedkeuring kon geven. Het wetsvoorstel van Kamp moet de speelruimte op dit vlak vergroten, waardoor initiatieven beter en sneller van de grond kunnen komen.

Concurrentiepositie

Dat wil Kamp onder andere realiseren door voorstellen sneller in wettelijke regelingen op te nemen, waarmee de nieuwe afspraken voor de gehele sector gaan gelden. Dit moet freeridergedrag voorkomen. Tegelijkertijd kan dit ook gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Nederlandse producenten op de internationale markt. Partijen moeten bij een verzoek voor een wettelijke regeling aantonen dat er voldoende draagvlak binnen een sector is en dat tegenstanders gehoord zijn. Ook moeten voor- en nadelen voor bijvoorbeeld consumenten vooraf goed in kaart zijn gebracht.

Het wetsvoorstel ligt ter internetconsultatie voor. In het najaar zal een besluit worden genomen over het verdere proces rondom het wetsvoorstel. De verwachting is dat een volgend kabinet het wetsvoorstel naar de Kamer zal sturen.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Economie moet leidend zijn, immers wie het laatst vertrekt doet het licht uit. We moeten eens gaan luisteren naar de sector. Vooral het deel over 'freeridergedrag' en het voorkomen daarvan is linke soep. Het sentiment van de Groene jankers die geen enkel financieel risico lopen kan bedrijven in grote problemen gaan brengen met kapitaalsverlies over de rug van de ondernemer. Zie het nertsenfokkerijdossier en div. andere emotiepolitieke beslissingen, zoals wel een vervoersbeperking voor Nl'se nuka's langer dan 8 uur, maar daarentegen import zonder dergelijke voorwaarden. Willekeur ligt op de loer. Laat je verstand werken politiek en breng de macht terug naar de ondernemers die het immense financiele risico dragen voor de hoogwaardige NW-Europese voedselketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.