Home

Nieuws

Kabinet denkt nog niet aan methaanmaatregelen in veehouderij

Het kabinet wil niet vooruitlopen op extra eisen die de veehouderij mogelijk krijgt opgelegd om de uitstoot van methaan terug te brengen. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag duidelijk in debat met de Tweede Kamer.

Het kabinet is in gesprek met de Europese Commissie en andere lidstaten over de terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen in sectoren als landbouw, transport en door gebouwen. Als daar een akkoord ligt, komt het kabinet met ‘een mix van optimale en meest efficiënte maatregelen in alle sectoren’, aldus Dijksma. “Ik loop daar niet op vooruit.”

Ouwehand wil krimp veestapel

Dijksma werd uitgedaagd door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die een krimp van de veestapel bepleit om de uitstoot van methaan in de veehouderij terug te dringen. Zij stuurt aan op minder dieren en geen maatregelen die gericht zijn op vermindering van uitstoot per dier.

Ouwehand kreeg met name van CDA en VVD kritiek op haar inzet, niet alleen omdat die partijen nog niet over de krimp van de veestapel willen praten, maar ook omdat Ouwehand volgens Agnes Mulder (CDA) en Remco Dijkstra (VVD) de cijfers niet altijd juist gebruikt. “Boeren zijn al hard bezig met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen”, aldus Mulder. “We moeten niet nu onze boeren de nek omdraaien om vervolgens het vlees te importeren van boeren die het niet zo nauw nemen met de uitstoot van broeikasgassen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.