Home

Nieuws 3 reacties

Kabinet VVD, CDA, D66 en GroenLinks onhaalbaar

Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zit er niet in. De onderhandelaars hebben er maandag de brui aan gegeven, omdat ze niet tot overeenstemming kwamen over de manier waarop het vluchtelingen- en asielbeleid moet worden ingevuld.

Migratie was niet het enige punt waarover (nog) geen overeenstemming werd bereikt. Ook over de klimaatmaatregelen en over de inkomensverdeling werden in het overleg nog geen conclusies getrokken.

Beperkt aantal logische combinaties

Met het klappen van het overleg is de politieke situatie gecompliceerd. Het aantal logische combinaties van meerderheidscoalities is beperkt. De meest genoemde optie is een voortgaand overleg tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, een coalitie die uitdrukkelijk niet de voorkeur heeft van D66.

Alle onderwerpen op tafel, ook landbouwkwesties

Drie partijen konden het eens worden, de vierde zag geen mogelijkheid daarbij te komen. Zo werd dinsdagmiddag in de wandelgangen de situatie beoordeeld die maandag in de loop van de dag ontstond bij de informatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

De vier partijen hebben achttien dagen onderhandeld in de periode sinds de verkiezingen op 15 maart. Ook landbouwonderwerpen zijn de revue gepasseerd, maar op die onderwerpen zijn geen conclusies getrokken. Wat er is besproken en of er al voorlopige conclusies waren getrokken, bleef ook dinsdag het geheim van de informatiekamer.

Migratie en klimaat struikelblokken

Duidelijk was dat op punt van migratie en klimaat de standpunten ver uiteen lagen en toen geprobeerd werd op het punt van de toelating van asielzoekers en vluchtelingen tot een akkoord te komen, slaagden de vier partijen er niet in. Naar verluidt was het GroenLinks dat zich niet in staat achtte de met de drie andere partijen op een gemeenschappelijk uitgangspunt te komen. Voor VVD, CDA en D66 lukte dat wel.

De onderhandelaars voor D66 en CDA (Sybrand Buma en Alexander Pechtold) verklaarden dinsdag dat alle onderwerpen op tafel hebben gelegen, zonder op enig onderwerp een toelichting te geven.

‘Geen coalitie met PVV’

Buma maakte duidelijk niets te zien in een combinatie waar de PVV betrokken is, als het gaat om nieuwe besprekingen. Wat hem betreft zullen VVD, CDA en D66 wel betrokken worden bij een volgende poging om tot een coalitie te komen. Ook VVD sluit samenwerking met PVV uit.

D66‘er Pechtold wil dat een coalitie in elk geval niet overhelt naar rechts of naar links. “Dan begin je al instabiel”, aldus Pechtold, die weet dat zijn partij nodig is veel denkbare coalities. D66 ziet nog mogelijkheden de gesprekken met GroenLinks op enig moment voort te zetten. VVD en CDA zien dat niet gebeuren.

Kamer formuleert nieuwe opdracht informateur

Het is aan de Tweede kamer om deze week een nieuwe opdracht te formuleren voor de informateur. Edith Schippers, die haar opdracht maandag teruggaf, kan worden aangesteld om ook een volgende informatieronde te doen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Blij dat GR.L. (voorlopig) opgehoepeld is,een dergelijke wereldvreemde partij hoort niet in de regering te zitten,alleen het probleem hoe nu verder ?

 • alco1

  De GL wil niet dezelfde fout begaan als de PvdA. Namelijk door concessies je identiteit verloochenen.
  Ze zullen dus altijd, mits ze een keer meer dan 50% behalen, altijd in een actiegroep sfeer blijven.

 • JKr

  Ik hoor Wijfels niet meer? Met zijn insinuaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.