Home

Nieuws

JBS stelt beursgang uit

JBS stelt de beursgang van haar internationale vleesactiviteiten en een Braziliaans onderdeel uit. De activiteiten zouden worden ondergebracht bij een Nederlandse BV en vóór juli in New York naar de beurs worden gebracht.

De tijd is volgens topman Wesley Batista nu niet rijp voor het uitgeven van nieuwe aandelen. De Braziliaanse vleesreus is verwikkeld in diverse corruptieonderzoeken en een groot schandaal met bedorven vlees.

De waardering van de aandelen kan door de affaires negatief beïnvloed worden. Batista zet nu in op een beursgang later dit jaar, al wordt nog geen harde deadline gezet. Het is alweer de tweede keer dat JBS een beursgang van de internationale activiteiten moest afblazen. Eerst lag de Braziliaanse staat dwars. Toen was het plan van JBS nog het hoofdkantoor van de internationale activiteiten naar Dublin in plaats van Amstelveen te verhuizen.

JBS hoopte met de beursgang te profiteren van de hogere prijzen die aandelen in de voedingssector de laatste periode opleveren. De beursgang moest $ 1 miljard opleveren. Het geld zou voor een goed deel gebruikt moeten worden om de enorme schuldenberg van het bedrijf wat kleiner te maken. De Braziliaanse staatsbank BNDES is een belangrijke financier van JBS, en kan het geld vanwege de crisis in de Braziliaanse economie goed gebruiken.

Familie Batista houdt touwtjes in handen

JBS houdt wel vast aan het doel de activiteiten apart naar de beurs te brengen. Na de ‘spin-off’ houdt JBS overigens een controlerend belang van 70% in de onderneming. Het overblijvende JBS in Brazilië is vooral een rundvleesbedrijf en zal apart aan de beurs genoteerd blijven. Ondanks deze beursnotering houdt de familie Batista via een investeringsvehikel de touwtjes in handen.

Onder de activiteiten die onderdeel gaan uitmaken van de Nederlandse BV zijn onder meer de Amerikaanse kippenslachterij Pilgrim’s Pride, de Australische ham- en baconspecialist Primo, de Braziliaanse pluimveeverwerker Seara en het Amerikaanse rundvleesbedrijf Swift.

Of registreer je om te kunnen reageren.