Home

Nieuws

Glencore wil Bunge overnemen

Glencore heeft Bunge informeel benaderd voor overnamegesprekken.

Door de bedrijven te combineren, kan een grote vanuit Rotterdam geleide speler in de wereldwijde graanhandel ontstaan met vooral een sterke positie in tarwe, soja en suiker. Via Bunge kan Glencore voor het eerst een stevige poot in de Amerikaanse landbouw krijgen.

Joint venture Glencore

Glencore is een sterk gediversifieerde grondstoffengigant uit Zwitserland. Het bedrijf is actief in de olie- en gashandel, mijnbouw en de handel in agrarische grondstoffen. De helft van het agrarische handelsbedrijf is vorig jaar verkocht aan Canadese pensioenfondsen en is dus nu een joint venture, die wordt geleid vanuit het hart van Rotterdam.

Vorig jaar was de agrarische joint venture goed voor een omzet van $ 22 miljard (€ 19,6 miljard), waarvan het meeste is gerealiseerd met de handel en de rest met de productie en verwerking. De onderneming heeft ruim 270.000 hectare landbouwgrond voor de helft of meer in bezit, waarvan het meeste in Australië en kleinere oppervlaktes in Oost-Europa, Argentinië en Paraguay.

Glencore zoekt groei in VS

Glencore zette in 2013 een grote stap door voor $ 6,1 miljard het Canadese Viterra te kopen. Glencore is met name groot in Canada, Australië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het bedrijf verkocht vorig jaar 43,8 miljoen ton graan en 26,7 miljoen ton oliezaden. Daarnaast werden kleinere volumes suiker en katoen verkocht. Glencore zoekt groei vooral in de VS, waar het nu beperkt actief is, en Zuid-Amerika.

Bunge logische overname kandidaat

Bunge is daarmee een logische overnamekandidaat. Het in 1818 in Amsterdam opgerichte maar al heel lang Amerikaanse bedrijf is met een jaaromzet van omgerekend €38,2 miljard in 2016 een stuk groter in de landbouw. Bunge is in de VS aanzienlijk kleiner dan Cargill en ADM maar nog altijd één van de grootste spelers. Daarnaast is Bunge groot in Brazilië en Argentinië. In totaal verkocht Bunge vorig jaar 134,6 miljoen ton aan graan, oliezaden etc. Anders dan Glencore is Bunge op de suikermarkt stevig aanwezig, zowel als handelaar als verwerker.

Of registreer je om te kunnen reageren.