Home

Nieuws 1 reactie

Exporten uitgesteld door tekort NVWA-keurmeesters

Exporteurs van vee in het noorden van het land kampen met problemen met de exportkeuringen door de NVWA.

Dat meldt brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland. “Er is een tekort aan keurmeesters, waardoor de export in de problemen komt. Soms wordt op een heel laat tijdstip een keuring afgebeld, terwijl transporteurs al onderweg zijn om de dieren op te halen”, zegt voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland, de brancheorganisatie voor veehandelaren en transporteurs.

In een concreet voorbeeld is een Spaanse transporteur al onderweg om dieren op te halen, maar mogen de dieren niet weg, omdat ze niet gekeurd zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het verleden waren er in het voorjaar vergelijkbare problemen met exportkeuringen in het noorden en oosten van het land. “Toen hebben we uitgebreid gesproken en zijn de problemen opgelost. Nu zijn de problemen er opnieuw”, zegt Bleker.

Krapte in bezetting

De export van runderen speelt een belangrijke rol bij het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij. De personele problemen bij exportkeuringen staan niet op zichzelf. Op 14 april, Goede Vrijdag, moest ook een schapenmarkt in Leeuwarden worden afgeblazen, vanwege gebrek aan NVWA-inspecteurs.

De NVWA zegt in een reactie dat inderdaad in bepaalde regio’s krapte bestaat in de bezetting. Toch zouden slechts bij hoge uitzondering exporten verplaatst moeten worden. In de meeste gevallen kan de keuring op dezelfde dag, maar een andere tijd, plaatsvinden zonder dat de transporteur of handelaar hinder ondervindt. De problematiek speelt met name in piekperioden waarbij een feestdag op een doordeweekse dag valt. Werk dat normaal in vijf dagen moet plaatsvinden, moet dan in vier dagen gebeuren.

NVWA: ‘Afblazen van keuringen niet verwijtbaar’

Wanneer sprake is van te veel krapte, dan wordt doorgaans de eerstvolgende dag gekeurd. De organisatie zegt met de sector te overleggen over een betere planningssystematiek. Het uitgangspunt van de NVWA is dat het op een laat moment afblazen van keuringen niet verwijtbaar is en dat er daarom geen schadevergoeding hoeft te worden betaald. Het is volgens de organisatie bovendien heel lastig vast te stellen wat de schade is.

Op het specifieke geval van de Spaanse exporteur wil de NVWA niet ingaan.

Eén reactie

  • tewe

    Op een laat moment een keuring afblazen is niet verwijtbaar
    Als de nvwa bij ons een keer onverwachts komt controleren zullen we dat dan ook maar afblazen tot het ons beter uitkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.