Home

Nieuws

BayWa sluit satellietpact

BayWa heeft een partnerschap gesloten met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De partijen gaan samen onderzoeken hoe satellietbeelden ingezet kunnen worden in de landbouw. Doel is dat boeren met minder water, kunstmest en gewasbescherming toe kunnen. De uitkomst daarvan is minder milieudruk en een grotere hectareopbrengst.

Eerder sloot pesticidenfabrikant BASF een vergelijkbare overeenkomst met ESA. De ESA zal BayWa voorzien van satellietbeelden en technische kennis over hoe de data te interpreteren. Het gaat om beelden van de Sentinel-2-satelliet, die in 2015 is gelanceerd. De satelliet volgt de groei van planten. Daarbij kan volgens BayWa onderscheid worden gemaakt tussen verschillende gewassen.

Cefetra kan profiteren

BayWa zelf brengt binnen het partnerschap agronomische experts in, die ESA uitleggen wat wel en niet relevant is en op de grond de satellietwaarnemingen controleren. Het Beierse bedrijf wil de data onder meer gebruiken om betere oogstramingen te kunnen maken. Dat is bijvoorbeeld relevant voor haar Rotterdamse dochter Cefetra, een graanhandelshuis.

BayWa wil de satellietdata ook gebruiken voor versterking van dochterbedrijf FarmFacts, dat sinds 1986 software voor de landbouw maakt. FarmFacts maakt programma’s voor het plannen en registreren van veldwerk, het bijhouden van voorraden en het berekenen van de gewenste hoeveelheid kunstmest per perceel.

FarmFacts heeft honderden klanten en werkt samen met onder meer zaadveredelaar en bestrijdingsmiddelenfabrikant Syngenta, trekkerfabrikant John Deere en de geografie-afdeling van de Ludwig Maximilians-Universiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.