Home

Nieuws 3 reacties

Aanpassing aan klimaat vooral zaak voor boer zelf, vindt Van Dam

De boer en tuinder moet zelf rekenschap nemen van de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief is de informele landbouwtop op Malta, die gaat over klimaatverandering en de beschikbaarheid van voldoende water voor de agrarische sectoren.

De Maltezer landbouwminister Roderick Galdes wil dat klimaatverandering en zoetwaterbeschikbaarheid hoog op de Europese agenda blijven. Landbouwministers worden uitgenodigd hun visie te geven op het onderwerp.

Brede weersverzekering

Van Dam zegt dat het Europees landbouwbeleid de landbouwer kan ondersteunen, bijvoorbeeld via de brede weersverzekering.

CDA vindt dat de Nederlandse overheid daarin meer verantwoordelijkheid moet nemen, om de voedselzekerheid te waarborgen en minder afhankelijk te zijn van de politieke verhoudingen in de rest van de wereld. De overheid zou samen met het bedrijfsleven risicobeheersstrategieën kunnen ontwikkelen, aldus het CDA.

Laatste reacties

  • JKr

    Oh van Dam vindt dat. Het ligt aan de industrie, autobezitters, huizenbezitters met verwarming enz. enz.. En de aanpassing mogen we zelf betalen, ik dacht dat de kreet is, de vervuiler betaald, maar als er potentiële stemmers in het geding komen vindt "de politiek" dat het weer op het bordje van de boer moet komen liggen. Wanneer gat die van Dam nu eens weg?

  • kakelvers

    Jammer dat de burger niet beseft waar het voedsel vandaan komt. Ze hebben de mond vol van diervriendelijk, milieuvriendelijk en duurzaam. Maar als je aan hun leefwijze komt of aan de portemonnee, dan zijn ze niet zo diervriendelijk, milieuvriendelijk en duurzaam. Kopen een 'goedkoper' stukje vlees, kiezen voor een goedkoop eitje en gaan met de auto of vliegtuig kilometers ver weg op vakantie (hoezo milieu?). Het is zo makkelijk om de agrarische sector de schuld te geven en ze allemaal regels op te leggen. Hebben we toch het idee dat er iemand iets doet.

  • koestal

    De boer is in Nederland blijkbaar overal verantwoordelijk voor,vooral als iets niet goed gaat,dan is de boer weer een gemakkelijke zondebok !!

Of registreer je om te kunnen reageren.