Home

Nieuws

Yara: druk op kunstmestprijs blijft

Yara denkt dat prijzen voor stikstofkunstmest wereldwijd onder druk blijven staan.

De Chinese productie en export van ureum daalt stevig maar de Noorse kunstmestgigant denkt dat een grotere productie elders dit effect in 2017 goeddeels teniet doet. Yara maakte dat bekend bij tegenvallende kwartaalcijfers.

Yara opereert in een moeilijke markt. Prijzen voor belangrijke akkerbouwproducten staan onder druk, wat leidt tot druk op boereninkomens en soms krimpende arealen. Prijzen voor productiemiddelen als zaden, pesticiden, kunstmest en machines staan daarom al enige tijd onder druk.

In de eerste twee maanden van 2017 is de voor prijzen zo bepalende Chinese export van ureum met 60% gedaald. De productie van ureum daalt omdat China de productie van kolencentrales aan banden legt. Maar elders neemt de productiecapaciteit nog altijd meer toe dan de consumptie wereldwijd groeit, wat volgens de onderneming druk op prijzen in heel 2017 garandeert.

Minder omzet en winst

Yara zag het afgelopen kwartaal de omzet met 10% dalen ten opzichte van een jaar eerder, tot 22,6 miljard kronen (€ 2,4 miljard). De nettowinst daalde met 39% tot omgerekend € 180 miljoen. Hoewel de gemiddelde prijs van de grondstof ureum met 13,7% steeg en ammoniak 11,5% meer waard was, realiseerde het bedrijf toch gemiddeld wat lagere prijzen voor haar kunstmest.

Yara heeft naar eigen zeggen vrij veel product in het laatste kwartaal van 2016 in het vooruit verkocht, waardoor het niet volledig kon mee profiteren van de prijsstijgingen op de spotmarkt. Yara had ook last van het tijdelijk moeten stilleggen van fabrieken in Australië en het Franse Le Havre. Klanten stapten hierdoor over naar de concurrentie of moesten van verder beleverd worden.

Het bedrijf verkocht wel een 3% groter volume kunstmest. Yara verkocht bijvoorbeeld meer NPK, een samengesteld product van nitraat, fosfaat en kali, en nitraten in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.