Home

Nieuws

Voerspoor toch nog niet op bordje boer

De wettelijke regeling voor reductie van het fosfaat via het voerspoor wordt voorlopig niet van kracht.

Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten op basis van de resultaten die de veevoerbranche heeft gerealiseerd in het eerste kwartaal van dit jaar.

Reductie voerspoor op schema

Via de afspraken die Nevedi heeft gemaakt over het verlagen van het fosfaatgehalte in rundveevoer heeft het voerspoor een fosfaatreductie van 1,1 miljoen kilo fosfaat opgeleverd voor de melkveehouderij. In het fosfaatreductieplan voor 2017 is afgesproken dat het voerspoor 1,7 miljoen kilo fosfaatreductie moet realiseren. De reductie ligt hiermee op schema.

Van Dam zet de wettelijke regeling, waarin de verantwoordelijkheid voor fosfaatreductie via het voer bij de melkveehouder komt te liggen in plaats van bij de veevoerleverancier, voorlopig nog niet helemaal aan de kant. Hij gaat de regeling aanpassen zodat deze – mits dat nodig is – per 1 augustus van kracht kan worden.

Doel GVE-regeling verhoogd

Van Dam is met de sector in overleg over verdere mogelijkheden om de fosfaatreductie te versterken, nu de resultaten van de stoppersregeling tegen vallen. Hiervoor is al besloten om de doelstelling voor de GVE-regeling te verhogen van 4 naar 5 miljoen kilo fosfaat. Ook wordt gekeken of er via het voerspoor meer fosfaatreductie te realiseren is. Hierover wordt begin juni een besluit genomen.

Vrijwillige regeling varkenshouderij 1 mei open

Door fosfaatreductie via het varkensvoer wordt ook geprobeerd een fosfaatreductie van 1 miljoen kilo te realiseren. Het gaat hierbij om een vrijwillige regeling, die de producentenorganistie POV samen met Nevedi heeft opgesteld. De private stimuleringsregeling fosforarm voer zal vanaf 1 mei worden opengesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.