Home

Nieuws

Voergroep Zuid schrijft weer zwarte cijfers

Voergroep Zuid heeft na een miljoenenverlies in 2015 vorig jaar weer zwarte cijfers geschreven.

De afzet met mengvoer steeg met 2,2%, terwijl de afzet van losse voergrondstoffen met 6,9% is toegenomen. De winkeltak van het bedrijf bleef verlieslatend. Algemeen directeur Wim Maaskant verwacht dit jaar, in een krimpende mengvoermarkt, volumes op het huidige peil te kunnen handhaven.

Winst ruim 3,5 ton

In 2016 kwam Voergroep Zuid op een winst van € 355.000. De Brabants-Limburgse coöperatie maakt geen financiële omzet bekend maar kwam in 2015 uit op € 315 miljoen, wat ook voor 2016 een flinterdunne marge impliceert. Tegelijk is de winst wel een sterke verbetering ten opzichte van 2015, toen het bedrijf € 4,7 miljoen verlies boekte. Maaskant benadrukt dat Voergroep Zuid geen winstmaximalisatie nastreeft, maar scherpe prijzen.

Betere cijfers voer en grondstoffen

De divisie voer en grondstoffen realiseerde een aanzienlijk beter resultaat dan in 2015. De totale afzet van het voer- en grondstoffenbedrijf steeg met 2,7% tot 802.272 ton. Het bedrijf verkocht 5,7% meer aan de varkenshouderij, 5,3% meer aan de melkveehouderij en 11,2% meer aan de geitenhouderij. De afzet in de pluimveehouderij nam 4,4% af, omdat meer gekozen wordt voor het zelf mengen van grondstoffen.

Retail kost nog steeds geld

Het verzekeringsbedrijf was stabiel en winstgevend. De winkels van Voergroep Zuid verdienden meer dan in 2015, maar boekten nog altijd een klein verlies. Het gaat dan om 7 Welkoop-winkels, een Praxis, HD&T-winkel en twee tankstations. Het onderdeel was in 2015 zeer verlieslatend maar Maaskant zegt goede hoop te hebben dat in 2017 zwarte cijfers worden geschreven. Het onderdeel staat volgens hem niet in de etalage.

Ontstaan uit fusie

2017 staat wat Maaskant betreft in het teken van het verder stroomlijnen van de organisatie. Voergroep Zuid ontstond in juni 2015 door de fusie van Boerenbond Deurne en Isidorus Nederpeel. De voorbereidingstijd voor de fusie was kort, aldus Maaskant, en bestuurlijke onrust heeft de integratie na de fusie doen vertragen.

Bestuurlijke onrust

In maart 2016 stapte Dick Kroot op als directeur vanwege onmin met de Raad van Commissarissen. Zijn opvolger, interim-directeur Alex Verstraeten, vertrok na 7 weken. Commercieel directeur Joost Noyens verlaat vanaf 1 augustus de organisatie. Hij wil geen commentaar geven op het vertrek van Noyens.

Of registreer je om te kunnen reageren.