Home

Nieuws

Verzoek aan Schippers: passie en liefde voor boer en tuinder

Er moet een ministerie voor Voedsel en Landschap komen met een bewindspersoon die passie en liefde voelt voor boer en tuinder. Die boodschap gaf tuinder Wessel van Olst uit het Betuwse Ressen (tussen Arnhem en Nijmegen) dinsdag aan informateur Edith Schippers.

Van Olst overhandigde informateur Schippers een pakketje gevuld met boerenproducten, inclusief appelbloesem als teken van opbloeiende liefde. Schippers beloofde dat ze de boodschap – een pakket met 300 brieven – zou doorgeven aan de partijen die betrokken zijn bij de formatie.

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Ook verzoek van NAJK

Schippers kreeg eerder ook een brief van NAJK-voorzitter André Arfman, die bij de informateur ook pleit voor een minister van Landbouw “met veel passie en trots.” Het NAJK wil dat dat jonge boeren betrokken worden en de mogelijkheid krijgen om duurzame oplossingen te bieden, onder andere om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en CO2 vast te leggen. Verder willen de jonge boeren onder andere aandacht voor de eerlijke verdeling van de marktmacht, kansen voor innovatie en goede voorwaarden voor bedrijfsovername.

Landbouwwoordvoerders van de vier onderhandelende partijen, Arne Weverling en Helma Lodders (beiden VVD), Jaco Geurts en Maurits von Martels (beiden CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Suzanne Kröger (GroenLinks) hoorden de boodschap aan van Van Olst. Op de vraag van Van Olst of de Kamerleden er hoop op hadden dat er een minister voor Voedsel en Landschap komt, hielden de vier zich gedeisd. Geurts zei er hoop op te hebben, Lodders zei dat van belang is te doen wat het best is voor de sector.

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Nu slechts economische factor

Van Olst, regiobestuurder van LTO Noord, zegt dat er een klik moet zijn tussen de boeren en tuinders enerzijds en de bewindspersoon anderzijds. “Er moet liefde en passie zijn voor de producenten van voedsel. Dat ontbreekt nu. We zijn een economische aangelegenheid geworden. Dat zijn we ook, maar dat is niet het enige.”

Of registreer je om te kunnen reageren.