Home

Nieuws

VS kritisch op handelsbeleid EU

De VS vindt dat de EU allerlei oneigenlijke barrières opwerpt om de Amerikaanse export van landbouwproducten te frustreren.

Dat blijkt uit een jaarlijks handelsrapport. Het rapport moet de regering van Donald Trump helpen bij het bepalen van beleid. Wat de rapporteurs betreft komen hormoonvlees, transgene gewassen en de bescherming van geografische aanduidingen van voedsel hoog op de agenda.

Trump moet nog besluit nemen over TTIP

Trump moet nog bepalen wat hij gaat doen met de onderhandelingen met de EU voor een groot handels- en investeringsakkoord, TTIP genoemd. Het rapport is opgesteld door het bureau van de officiële handelsvertegenwoordiger. Trump heeft met Robert Lighthizer een ware ijzervreter genomineerd om de handelsrelaties te managen.

Het uitgangspunt daarbij is ‘Amerika eerst’ en het bestrijden van wat Trump ziet als oneerlijke handelspraktijken op onder meer het gebied van de wisselkoers.

Trump heeft met Robert Lighthizer een ware ijzervreter genomineerd om de handelsrelaties te managen.

Geografische indicaties

Het rapport laakt de vergaande bescherming ten aanzien van geografische indicaties als ‘Parmezaanse kaas’ en ‘feta’ en verplichte herkomstlabeling. De VS voerde zelf jaren geleden verplichte herkomstlabeling in maar werd door de WTO teruggefloten.

Groeihormonen en Amerikaans vlees

De VS is ook kritisch over de onwil van de EU om Amerikaans rundvlees van koeien die groeihormonen hebben gekregen, toe te staan. De WTO gaf de Amerikanen eerder gelijk, waarna de EU met de VS een importquotum afsprak voor rundvlees waarbij geen hormonen zijn gebruikt. Dit quotum wordt tot ergernis van de VS inmiddels ook verdeeld onder andere landen.

Transgene gewassen

Ten slotte stellen de rapporteurs vast dat de EU transgene gewassen zonder wetenschappelijke basis weert. Het duurt volgens de Amerikanen steeds langer voordat de EU besluit of een gewas wel of niet geteeld of ingevoerd mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.