Home

Nieuws 1 reactie

EU en VS akkoord met overname Syngenta

De Europese Commissie en de Amerikaanse autoriteiten (Federal Trade Commission) hebben ingestemd met de voorgenomen overname van de Zwitserse zadenhandelaar en fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta door het Chinese ChemChina.

Dat is woensdag bekendgemaakt.

De Europese Commissie stelt wel voorwaarden aan de overname, zodat gewaarborgd blijft dat Europese gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen geen nadelen ondervinden van de overname. De Europese Commissie stemt in onder de voorwaarde dat in de Europese Unie de concurrentie op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen overeind blijft. ChemChina is in Europa al actief via Adama, een Israelisch bedrijf, dat al in bezit is van ChemChina. Een deel van Syngenta en Adama moet worden afgestoten. Het gaat daarbij onder meer om een groot deel van de bestrijdingsmiddelentak van Adama, een deel van de Syngenta-bestrijdingsmiddelentak.

De Europese Commissie heeft bij de beoordeling contact gehad met mededingingsautoriteiten in Brazilië, Canada, China, Mexico en de VS.

Volgens Syngenta is met de goedkeuring in de Verenigde Staten een belangrijke stap gezet voor het afronden van de deal waarmee een bedrag van $ 43 miljard is gemoeid. Daarmee is het de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf ooit. De Zwitsers verwachten de transactie in het lopende kwartaal af te ronden. Daarvoor is nog wel de toestemming van Europese toezichthouders nodig. De verwachting is dat ChemChina binnenkort ook van de Europese autoriteiten toestemming krijgt voor de overname.

Mede geschreven door Jan Braakman.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Over een aantal jaren zullen we zien wat de voorwaarden van de Europese commissie waard zijn.....

Of registreer je om te kunnen reageren.