Home

Nieuws 3 reacties

Tientallen partijen Braziliaans vlees geweigerd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2015 en 2016 enkele tientallen partijen Braziliaans vlees geweigerd, vanwege onder andere microbiologische of chemische verontreinigingen.

In 2015 ging het om 90 en in 2016 om 44 partijen vlees. In totaal kwamen in die twee jaren ongeveer 17.500 partijen vlees vanuit Brazilië in Nederland binnen. Sinds het begin van het vleesschandaal zijn nog eens 22 partijen vlees geweigerd, meldt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

De NVWA heeft geen aanwijzingen dat er verontreinigd Braziliaans vlees op de Nederlandse markt is gekomen.

Sinds het bekend worden van het Braziliaanse corruptieschandaal bij vleesbedrijven, heeft de Europese Unie de controle op documenten en partijen vlees aangescherpt. Een op de vijf partijen vlees wordt microbiologisch onderzocht. Sinds het bekend worden van het corruptieschandaal, zijn 22 partijen vlees geweigerd van bedrijven die bij het schandaal betrokken zijn. Het gaat om vlees dat in de Rotterdamse haven aankwam, of al aanwezig was.

‘Voldoende waarborgen ingebouwd’

Staatssecretaris Martin van Rijn zegt dat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd om ervoor te zorgen dat de volksgezondheid in Nederland afdoende is beschermd. Ondertussen blijft het vleesschandaal de aandacht vragen, aldus de staatssecretaris. De druk op de Braziliaanse autoriteiten om het toezicht op orde te brengen wordt hoog opgevoerd. Niet alleen door de Europese Commissie en de lidstaten, maar ook door andere landen, aldus Van Rijn.

Laatste reacties

 • JKr

  1 op de 5 partijen wordt microbiologisch onderzocht. Was het ons veilige vlees zou er 100% controle geëist worden of de grens wordt voor ons vlees geheel gesloten. Vindt het maar een lauwe reactie van onze bestuurders. Gebeurd er in een Belgisch slachthuis wat, moeten we camera's hangen. Nu horen we de groene jongens en meisjes niet wat er gebeurd in het regenwoud soja land. Er gaat zelfs ontwikkelingsgeld die kant op en wat krijgen we terug, juist de rommel.

 • arink

  Ekoarink.
  Het lijkt wel alsof de meest rechtse reacties altijd gepaard gaan met een neiging naar analfabetisme.

 • WGeverink

  Slachten is geen steriel proces. Dat op vlees microbiologische verontreinigingen worden aangetroffen is daarom heel goed mogelijk (Ook in Europa of noord Amerika). Dat is juist waarom je hamburger of gehaktbal helemaal gaar wil en een steak op de bbq niet draaid met een vork maar met een knijper of spatel. Met een vork prik je een eventuele verontreiniging van de buitenkant naar de schone binnenkant waar de kans groot is dat patogenen overleven als je vlees graag rood of rose eet. Wat er onder Chemische verontreiniging verstaan wordt weet ik niet maar is dat mischien vet wat van de rail afgevallen is en er niet goed is afgetrimt? Op het container schip horen de koel units gecontroleerd te worden. Stel je voor dat de koel unit al twee dagen stil heeft gestaan voor iemand het merkt... Snel diesel er in en doen alsof er niks gebeurd is?

Of registreer je om te kunnen reageren.