Home

Nieuws

Q-koortspatiënten in hoger beroep

Bijna 300 Q-koortspatiënten gaan in hoger beroep in een zaak tegen de Staat.

De rechtbank oordeelde in januari dat de Staat niet tekortgeschoten was bij het informeren van de bevolking over Q-koorts. De patiënten zijn het hier niet mee eens en gaan in hoger beroep.

Aantal patiënten of bedrijven

Advocaat Luc Rohof meldt dat er vooral bezwaren zijn tegen de publicatie van de kaartjes van het RIVM en VWA waarop de besmette bedrijven stonden. “Maar die vlekkenkaartjes gaven het aantal zieke patiënten weer, vanwege de privacy niet welke bedrijven besmet waren”, zegt advocaat Luc Rohof. “In bijvoorbeeld Hoogersmilde waren drie bedrijven waar Q-koorts was dicht bij elkaar, maar omdat er maar weinig mensen ziek waren geworden, zag je dat niet terug op de kaart”, zegt de advocaat tegen NOS.

In december 2009 is besloten de adressen van besmette bedrijven openbaar te maken. Deze stonden op de website van de VWA. Daarnaast waren er bij RIVM kaarten beschikbaar met het aantal patiënten per gemeente.

74 doden

Advocaat Rohof zegt naar aanleiding van de eerdere rechtszaak veel spontaan aanbod te hebben gekregen van deskundigen, zegt Rohof. Wanneer het hogerberoep dient, is nog niet bekend.

In de politiek lijkt een meerderheid te zijn voor extra steun aan Q-koortspatiënten. Hoewel de overheid wel excuses heeft gemaakt, hebben individuele Q-koortspatiënten geen schadevergoeding gekregen. 74 mensen met Q-koorts zijn overleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.