Home

Nieuws

Mosaic: vraag naar kunstmest neemt toe

De wereldwijde vraag naar kali- en fosfaatkunstmest neemt de komende jaren ondanks relatief lage prijzen voor landbouwproducten toe.

Dat heeft topbestuurder Corrine Ricard van kunstmestgigant Mosaic gezegd tijdens een conferentie voor investeerders. De vraag neemt volgens Ricard toe omdat bodems nutriënten tekort komen en voorraden zijn afgenomen.

De vraag naar kunstmest is de afgelopen jaren gedaald omdat prijzen voor onder meer mais, tarwe en soja zijn gedaald. Boeren zien inkomens dalen en verkleinen hun areaal of passen minder of goedkopere middelen toe. In de handel die tussen de producenten en boeren in zit, werd rekening gehouden met een verdere prijsval van kunstmest, en daar werden voorraden beperkt gehouden.

Grote rol voor China

Mosaic, marktleider in de VS, denkt dat de vraag naar fosfaat de komende vijf jaar met 11% toeneemt. De vraag naar kali neemt met 17% toe. Ricard benadrukt dat China de markt helpt. Eerder al werd duidelijk dat China minder ureum exporteert, wat leidt tot hogere prijzen voor stikstofkunstmest. Maar volgens Ricard zal het land ook minder fosfaat exporteren.

China zal volgens ramingen in 2017 uitkomen op een export van 8 miljoen ton. Twee jaar geleden werd nog een record neergezet van 11,5 miljoen ton. Zakt de Chinese export verder dan de nu geraamde 8 miljoen ton, dan is sprake van een “extreem krappe fosfaatmarkt”, aldus Ricard. De exportvolumes dalen overigens door striktere milieuregels die China dit jaar toepast.

Prijsstijgingen

Ricard denkt dat de vraag de prijs omhoog stuwt, maar dat de prijs ook zal toenemen nu de wisselkoers van Oost-Europese munten als de Russische roebel en Oekraïense hryvnia aan waarde winnen. De mate van de prijsstijging laat zich volgens Ricard moeilijk schatten en verschilt per regio.

Of registreer je om te kunnen reageren.