Home

Nieuws

Lintjesregen 2017 ‘treft’ ook weer landbouw

Ook in 2017 zijn weer een aantal personen met een agrarische connectie koninklijk onderscheiden in de jaarlijkse lintjesregen.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is groentespecialist Rob Baan benoemd. Baan is vanaf 2000 directeur van de innovatieve en internationale organisatie Koppert Cress (een bedrijf met zo’n 160 medewerkers) en verantwoordelijk voor de teelt van microgroenten en eetbare jonge planten (cress) en bloemen die internationaal worden gebruikt in toprestaurants.

Ook onderzoeker Edith Lammerts van Bueren is toegetreden tot het officierskorps. Lammerts is senior onderzoeker Biologische Plantveredeling van het Louis Bolk Instituut en bijzonder hoogleraar Biologische Plantveredeling van de Wageningen Universiteit.

‘Landbouw-ridders’

Het aantal nieuwe ‘landbouw-ridders’ is wat groter. Benny Wezenberg van het gelijknamige transportbedrijf uit IJsselmuiden is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Wezenberg is actief in het groente en fruittransport.

Dezelfde onderscheiding valt L. Verbakel uit Sint-Oedenrode ten deel. Hij is directeur/eigenaar van Verba, een producent van stalinrichtingen.

Ook akkerbouwer Emile Vogels in Firdgum, gemeente Franekeradeel, valt de eer ten deel zich ridder te mogen noemen. Behalve actief in het plaatselijk verenigingswerk is Vogels ook voorzitter van de telerscommissie IPM (Irish Patato Market)Potato Group en was hij jarenlang lid van de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie (NLTO).

Daarmee is het niet gedaan wat akkerbouw betreft: ook Douwe Monsma, directeur van NZ27, is geridderd. NZ27 is een grootschalig biologisch landbouwbedrijf in Zeewolde met ruim 275 hectare grond met verschillende biologische gewassen. De familie Monsma staat aan het roer van dit bedrijf, waar aandacht voor de natuur erg belangrijk is. De naam NZ27 dankt het bedrijf aan het kavelnummer waarop de grond werd vrijgegeven in 1972.

2.818 Nederlanders onderscheiden

Dit jaar is ter gelegenheid van Koningsdag in totaal aan 2.818 personen een koninklijke onderscheiding verleend. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 11 personen, 9 mannen en 2 vrouwen, gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 2.807 personen. Er zijn 3.177 voordrachten voor de lintjesregen 2017. Over 359 voorstellen (11,30 % van het totaal bij de lintjesregen 2017) is uiteinelijk een negatief advies uitgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.